ODLUKE Marinko Čavara pomilovao dvije osobe, među njima sugrađanina osuđenog za pokušaj ubojstva

Marinko Čavara, Elvira Dilberović, ostavka, Marinko Čavara, formiranje vlasti, Marinko Čavara, Travnik, goran pejaković, Mirsad Peco, lokalni izbori 2020, Marinko Čavara, ubojstvo, Marinko Čavara, pomilovanja, crna lista, snakcije, Ministarstvo financija SAD, Marinko Čavara, Alen Šeranić, Marinko Čavara, Christian Schmidt, OHR, Federacija BIH, Marinko Čavara, Christian Schmidt, Ustavni sud BiH
Arhiva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je odluke o djelimičnom pomilovanju dvije osuđene osobe, od kojih je jedna osuđena na zatvorsku kaznu zbog kaznenog djela pokušaj ubojstva. S druge strane odbio je zahtjeve za pomilovanjem 11 osoba.

Prema objavljenim odlukama, Čavara je pomilovao Borisa Babića iz Busovače, inače rodnog mjesta i mjesta prebivališta samom predsjednika FBiH.

Dvadesetšestogodišnji Babić presudom Županijskog suda Novi Travnik 2018. godine osuđen je za kazneno djelo ubojstvo u pokušaju, a presudom Vrhovnog suda FBiH od 19. rujna 2019. ona je postala pravomoćna. Tada je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i pol godine, prenosi Fokus.ba.

Inače, prema medijskim izvještajima iz 2015. godine, 13. travnja te godine Babić je uhićen zbog osvetničkog pohoda u noćnom klubu Milenijum u Busovači jer je pucajući iz pištolja, pokušavao osvetiti napad bocom na oca, pritom je ranio dvije osobe koje su bili gosti tog lokala.

Naime, Borisov otac Nikola Babić te večeri je nakon svađe u klubu pretučen te je prevezen u mjesni dom zdravlja. Nakon što ga je sin posjetio u Domu zdravlja otišao je po pištolj, a onda i u ugostiteljski objekt gdje je zapucao i ranio dvije osobe koje nisu imale nikakve veze s incidentom. Ubrzo nakon toga je uhićen, a nekoliko godina kasnije i osuđen.

Također, Nedima Međića iz Maglaja, predsjednik FBiH je svojom odlukom djelomično oslobodio od izdržavanja kazne zatvora za razdoblje od šest mjeseci. On je u travnju 2019. godine presudom Županijskog suda u Zenici osuđen na pet godina zatvora zbog izazivannja prometne nesreće u kojoj su poginula dva 19-godišnja mladića, prenosi Fokus.ba.

Obrazloženja navedenih odluka koje predstavljaju diskrecijsko pravo predsjednika FBiH Marinka Čavare o pomilovanju zatvorenika nema.