FOTO  Studentski forum u Mostaru

studentski forum, Mostar

Forum na kojemu je službeni jezik bio engleski, počeo je u subotu u prostorijama SPARK-a, gdje su se studenti kroz timove pripremali za Generalnu skupštinu,koja je upriličena drugi dan u Gradskoj vijećnici Mostara.
35 odabranih studenata sa različitih fakulteta, je dobilo priliku sudjelovati u simuliranom radu Europskog parlamenta. Studenti su kroz rad u 5 komiteta imali priliku raspravljati i pisati rezolucije na temu rješavanja problema s kojima se susreće BiH i Europska unija. Rezolucije su se odnosile na regionalni razvoj, ekonomsku politiku, ljudska prava, socijalnu zaštitu i industrijsko unaprijeđenje.

Koordinator Europskog parlamenta mladih Ivo Čarapina je ovaj događaj nazvao jedinstvenim, na kojemu su studenti parlamentarci imali priliku unaprijediti svoje vještine debatiranja na engleskom jeziku, te steći nova znanja o politici, demokraciji, te proces javnog odlučivanja. Čarapina je naglasio kako je zadovoljan odzivom od 35 studenata, ali da bi bili sretniji s većim brojem, jer su imali još otvorenih mjesta. „Ovo je prvi Studentski forum koji organiziramo u Mostaru, te vjerujem da će na sljedećim biti još više zainteresiranih studenata"- kazao je Čarapina.
Na Forumu je proglašeno i najboljih pet delegata među kojima su: Josipa Šaravanja, Mario Čule, Petar Čović, Edna Voloder i Franjo Skoko.

Sponzori ovog projekta su: Hercegovina vino, SPARK, Ataco, Antonio Commerce i Print team, a podršku su dali i Grad Mostar i Vijeće mladih Grada Mostara.
Europski parlament mladih u Bosni i Hercegovini je počeo s radom 2013. godine, i to u 4 grada, Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banja luci. Prvi Regionalni forum je održan u ova 4 grada u travnju 2015., te rujna iste godine i Nacionalni forum u Sarajevu. Simulacije su prvenstveno namijenjene srednjoškolcima, no potekla je inicijativa da se održe i za studente u dva grada, Sarajevu i Mostaru.