Smijenjena uprava Zavoda MIO/PIO

Vlada Federacije, poslovniportal.ba, proračun, financijski kolaps, MIO/PIO, zavod za zapošljavanje, razvojna banka, Vlada Federacije, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Nermin Nikšić, Vlada FBiH

Kako su kazali iz Vlade, odmah je doneseno i rješenje o privremenom imenovanju članova Upravnog odbora na razdoblje od dva mjeseca.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo / Dnevni list

U novom Upravnom odboru sjedit će kao predsjednik Drago Udovčić te Zdravko Mamić, Faruk Salčinović, Nasef Milanović, Enver Halilović, Mirsad Kaljiković, Sedina Obuća, Almir Spaho, Ante Zorić, Miroslav Prusina i Hamdo Mimić.

Novi NO Zavoda za javno zdravstvo


Jučer je razriješen stari i imenovan novi Nadzorni odbor Zavoda za javno zdravstvo Federacije. Na razdoblje do 60 dana imenovani su predsjednik Nermin Hadžić te članovi Benjamin Vojniković i Milka Gojković. Imenovan je i Senad Rahimić za predsjednika Komisije za utvrđivanje elemenata za raskid ugovora o zajedničkom ulaganju između IP Krivaja i Ferimpex Zavidovići.
Vlada je na jučerašnjem nastavku 12. sjednice prihvatila i informaciju ekspertne radne skupine za utvrđivanje obveza u vezi sa zahtjevima ratnih vojnih invalida, obitelji šehida i poginulih branitelja za isplatu razlike invalidnina za razdoblje 1. siječnja 2009. do 28. veljače 2010. godine.
Vlada je usvojila zaključak da se napravi prijedlog programa za isplatu razlike invalidnina za prvih osam mjeseci 2009. godine prije stupanja na snagu Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji BiH.

Odbijeno formiranje Banke Federacije


Iako je jučer prihvaćeno niz inicijativa i financijskih odluka, Vlada je odbila inicijativu da se od Union Banke Sarajevo u kojoj Federalno ministarstvo financija vrši ovlasti po osnovi udjela državnog kapitala u gospodarskim društvima, donošenjem odgovarajućeg propisa, formira Banka Federacije BiH.
Inicijativa nije prihvaćena, budući da u vlasničkoj strukturi Union Banke udjel državnog kapitala iznosi  91,44 posto.

336 stranih predstavništava


Vlada je jučer razmatrala i informaciju o broju inozemnih predstavništava u Federaciji. Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine koja obuhvaća stanje do 17. siječnja ove godine, u FBiH je bilo registrirano 336 inozemnih predstavništava. Velika većina, njih oko 248, locirana je u Sarajevskoj županiji, dok je u Unsko-sanskoj i Srednjobosanskoj županiji bilo samo po jedno ovakvo predstavništvo. Od ukupnog broja inozemnih predstavništava, najviše ih je iz Hrvatske i to 97, potom Slovenije 47, Sjedinjenih Američkih Država 29 te Srbije, Njemačke i Austrije po 20. Po jedno predstavništvo imale su Irska i Ujedinjeni Arapski Emirati.