FOTO  Mostar: Radnici HP Investinga traže da se prekine uzurpacija zemljišta

HP investing

Sve ovo traje od subote kada su pojedinci zagradili dio parcele gdje oni obrađuju pijesak. Nakon što su jutros radnici otklonili te ograde, intervenirala je i policija, javlja Dnevni avaz.

Kako su kazali, radnici ovog preduzeća su u očaju, te tvrde da nisu imali drugog rješenja, i došli pred Gradsku vijećnicu kako bi im se pomoglo.

Tvrde da im je uzet dio parcele, iako je to nemoguće jer nema Gradskog vijeća, tako da im niko nije prodao to zemljište.

Okupljenim novinarima se obratila kćerka vlasnika HP Investinga Sanela Pekušić Gospo.

U vrlo emotivnom govoru kazala je da njihova firma upošljava više od 350 radnika kojima je danas onemogućemno pravo na rad, a sve zbog "klana Demirovića", koji su kako tvrdi uzurpirali dio zemljišta, odnosno separacije koju oni koriste više od 20 godina.

Pekušić je ustvrdila da su Demirovići pokazali i neki papir, kazavši da su oni postali sada vlasnici, međutim kako je opće poznato to nije moguće bez gradskog Vijeća grada Mostara kojeg nema već osam godina.

Pekušić je podsjetila i na to koliko je njihova firma pomogala cijelom gradu, a sada im se ovako vraća.

Naglasila je da je riječ o klasičnom reketu, te da je žalosno što policijsko - pravni sistem u gradu i državi ne funkcionira.

Također, potvrdila je da su radnicima i vlasnicima upućivane prijetnje.