Mostar domaćin radnom sastanku članova Bernske konvencije Vijeća Europe

Dragan Čović
...Vijeća Europe koji će se oržati 31.5. i 1.6. u Mostaru.

Glavna tema sastanka su klimatske promjene i njihov utjecaj na biološku raznolikost i društveno gospodarski razvoj. Sastanak će otvoriti hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Ćović i ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma dr. Edita Đapo.

Na sastanku će sudjelovati eksperti iz 40 zemalja potpisnica Bernske konvencije Vijeća Europe, a našu zemlju će predstavljati dr. Mirjana Milićević sa Sveučilišta u Mostaru.

Ovaj sastanak je dogovoren na godišnjoj sjednici Bernske konvencije u prosincu 2015. u Strasbourgu, u vrijeme održavanja 21. zasjedanja Konferencije stranaka (COP 21) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) i 11. zasjedanje sastanka stranaka Kyotskog protokola (CMP 11) u Parizu. Tada je potpisan novi globalni sporazum o klimatskim promjenama. Ishod sporazuma uravnotežen je i uključuje plan djelovanja da se globalno zatopljenje ograniči na razini „znatno manjoj od 2°C".

Bosna i Hercegovina je već počela poduzimati mjere za rješavanje problema vezanih za klimatske promjene. Ratificirana je Okvirna konvencija Ujedinjenih naroda za klimatske promjene (UNFCCC) u 9. mjesecu 2000. godine. Prvi nacionalni izvještaj (INC) je završen u 10. mjesecu 2009. godine, usvojen je od Vijeća ministara i entitetskih vlada, te je dostavljen Tajništvu UNFCCC-ja u 5. mjesecu 2010. godine. Međutim, dosadašnji strateški pristup nije sadržavao ni integrirane mjere za ublažavanje utjecaja klimatskih promjena niti mjere za prilagođavanje na klimatske promjene.

Bez koordiniranih i planskih pristupa prilagođavanju na klimatske promjene, Bosna i Hercegovina će se suočavati sa ekonomskim posljedicama i negativnim utjecajima na životnu sredinu. Ukoliko se strateške aktivnosti ne poduzmu sad, povećat će se troškovi budućih mjera prilagođavanja na klimatske promjene.