Ljubo Bešlić: Mostar je podijeljen grad samo u ljudskim glavama

ljubo bešlić
Gradsko vijeće ovog grada dobilo je novu vijećnicu, ali u njoj nema vijećnika, jer građani Mostara ne mogu ostvariti svoje demokratsko pravo - birati i biti izabrani.

Osoba koja je na čelu ovog grada 8 godina, gradonačelnik grada Mostara Ljubo Bešlić ovoga jutra bio je gost emisije Novi dan na N1.

Do kada ćete biti gradonačelnik Mostara?

"Ja nemam odgovor na to pitanje. Volio bih da sam završio svoj mandat. Tako je kako je, vjerujem da će se doći do dogovora, riješiti pitanje i održati izbore", odgovorio je Bešlić.

Kada se može očekivati nastavak razgovora između SDA i HDZ-a vezano za dogovor oko održavanje izbora u ovom gradu?

"To je teško odgovoriti. Razgovori HDZ i SDA se kontinuirano održavaju na svim razinama. Svi u BiH znaju za hrvatsko pitanje, majorizaciju pitanja i to niko ne spori ni na razgovorima. Međutim nema hrabrosti riješiti kao političko pitanje. Razgovori se odvijaju i to ohrabruje, ali ne postoji neko veliko povjerenje", smatra Bešlić.

Gradonačelnik Mostara ističe da je puno pitanja oko izbornog zakona koje treba razriješiti.

I gradu Stocu prijetila je slična situacija tj. da postane sličan slučaj Mostaru, jer je podsjetimo izborni proces prekinut u ovom gradu 2. listopada. Centralna izborna komisija BiH u nedjelju je zakazala novo održavanje izbora.

"Jako mi je žao što je izborni proces prekinut u Stocu, jer je prekidanje izbora nasilje nad demokracijom. A nasilje nad demokracijom je udar na državu i državne zakone. Bošnjački mediji su predstavili javnosti kao da se to prekidanje moralo dogoditi. Ja ne podržavam takve stavove. Ako se agresija i nasilje ne sankcionira to dovodi demokraciju u pitanje", rekao je Bešlić te nastavio:

"Mislim da će izbori u Stocu proći u najboljem redu. Žalosti što niko iz političkog djela bošnjačkog naroda ne osuđuje eventualne nove napade i prekida izbora u Stocu. Želim vjerovati da će Bošnjački narod u Stocu shvatiti da trebaju izaći na izbore i da imaju svoje predstavnike."

Nedavno je održana javna rasprava o Nacrtu Proračuna Grada Mostara, koji ove godini iznosi oko 50 miliona KM.

"Iznimno sam zadovoljan javnom raspravom. Vjerujem da će u narednih sedam dana proračun grada Mostara biti objavljen. Mostar stabilno funkcionira i servisira sve preuzete obaveze. Grad nije u zaostatku, sustižemo sve prispjele obaveze i mislim da Grad Mostar ima dobru sliku kada su u pitanju projekti i izgradnja infrastrukture. Mostar je turističko središte BiH i važna je dobra slika iz ovog grada", kazao je Bešlić.

Prije nekoliko dana potpisan je i ugovor vrijedan 10 milijuna maraka za nastavak izgradnje kolektora u Mostaru Medjutim nedavno prilikom kopanja pronađene su kosti, zbog toga negoduje mostarsko muftijstvo koje je tražilo da se radovi obustave. Kakav je vaš stav, hoće li radovi biti obustavljeni?

"Održali smo sastanke i riješili. Sa Islamskom zajednicom smo napravili dogovor, da će se zaustaviti radovi na sve što se naiđe, pozvati nadležne i analizirati", odgovorio je gradonačelnik Mostara.

Je li Mostar grad slučaj ili samo dobar primjer kompliciranih odnosa, do kada će se govoriti o podjeljenom gradu?

"Mostar nije podijeljeni grad, osim u ljudskim glavama. U Mostaru i najmanja sitnica je događaj za sve medije u BiH. Djeca kad se pobiju na ulici različitih nacionalnosti veliki je problem. U drugim sredinama ubije se nekoliko ljudi, ali to nije slučaj i priča već statistički podatak", mišljenja je Bešlić koji ističe da stvari u Mostaru idu na bolje.

Prvi čovjek Grada Mostara tvrdi da se podjednako ulaže u zapadni i istočni dio grada. Dvije decenije nakon rata u Mostaru su i dalje veoma vidljiva ratna razaranja.

"Ta percepcija da se ne ulaže podjednako ostaje i niko je ne želi čuti i dokazati. Može se dokazati kako se ulaže. Mnoge zgrade u istočnom dijelu nisu renovirane, a to nije pitanje Grada već države. Napravili smo svu projektnu dokumentaciju, mi tražimo novce da se popravi slika Mostara. Mi nismo dobili niti jednu KM za popravke."

Kada je u pitanju zaposlenost , šta pokazuju brojke?

"Turizam iz godine u godinu je bolji. Mnogi ljudi zahvaljujući turizmu preživljava, ima posao i otvara hostele. Mnoge stvari bi trebalo popraviti, trebala bi biti veća ulaganja. Pojedinačno imamo dobrih projekata, ali zapošljavaju relativno mali broj ljudi. Nadamo se novim investitorima kako bi zadržali mlade ljude u Mostaru", rekao je za kraj Ljubo Bešlić.