Koordinacija Udruga HVO-a: 'Mi smo naš rat završili! Željeli ste vlast, imate je! Provedite zakone!

Sastanak je za dnevni red imao samo jednu točku, a to je najnovija provokacija bošnjačkih nacionalista, postavljanje spomenika 'neznanom junaku A RBiH' na parteru gradske Vijećnice, u ulici poznatoj kao crta bojišnice u vrijeme rata.

Komentirajući nemili događaj, koji je u Mostaru napravljen kao kišno iznenađenje u kasnim popodnevnim satima 14. travnja, protekle subote, rečeno je sljedeće:

"Najhitnije se zahtijeva od svih hrvatskih dužnosnika u BiH, a poglavito u gradu Mostaru, bez obzira na stranačku pripadnost, očitovanje o ovom nemilom i protuzakonitom postupku.

Postupak, djelo, koje spada u grubo narušavanja zakona, ugrožavanje pravne države je i čin proračunatog vrijeđanja od strane bošnjačkih huškača i nacionalista.

Oživljavanje najtežih i najtužnijih ratnih dana, postavljanje spomenika 'neznanom junaku A RBiH', na samo desetak metara od mjesta stradanja (ubijanja) osam pripadnika HVO-a, i to na mjesto na kojem u ratu vojnik A RBiH nikada nije bio, je drska provokacija bez presedana!

Sam način na koji je spomenik (ili kako ga već nazvati) donesen i postavljen na 'zapadnu stranu Bulevara', budi u svakom branitelju HVO-a tužno i gnusno sjećanje kada su nas prijatelji, suborci, ratni saveznici „izdali" i pod okriljem noći nenadano napali! Napad kukavički i Kvislinški poglavito je bio težak, gnusan i ubilački na prvu vojarnu HVO-a, vojarnu „Tihomir Mišić".

Jednako izdajnički, strašno prljavo i fašistički bio je i subotnji napad na Bulevar. Odvijao se u vrijeme slavlja, kulturne i gospodarske obnove u zapadnom dijelu grada. Mostarci su slavili otvaranje najvećeg tržnog centra u regiji, prisustvovali su Bošnjaci sa obje strane Neretve (u tisućama), nisu se razlikovali od Hrvata niti za prodajnim pultom, ni u kupnji, a niti u sjećanju na 'HIT' i 'RAZVITAK'!

Kakva sramna i kukavička gesta!

Pitamo, kako to "zgrada Vijećnice otvorena, a nije useljena"! Zašto?

Osiguranje postoji, a ne funkcionira! Zašto?

MUP: krivnja se stavlja na 'nepoznatog počinitelja'! Čestitamo!

Kao što smo rekli, tražimo i zahtijevamo zaštitu pravne države, tražimo osudu i presudu za počinitelje! I to hitno! Hitno da se ukloni nešto što za jedini cilj ima poticanje nacionalne mržnje, stvaranja i održavanja tenzija vanrednih prilika, što 'mudraci' zovu 'grad slučaj'!

Ako je i u predizborne svrhe, previše je!

U ovom gradu je bilo previše stradanja i stradalnika, previše žrtava koje još nismo stigli identificirati, a da ne kažemo da im nismo obilježili niti mjesto stradanja. Nismo sebični, mislimo o svim žrtvama rata, ne gledajući na vjeru, naciju i uniformu.

A 'oni', spomenik neznanom junaku, i to baš tamo gdje taj i takav nikada nije bio!

Gospodo stranački lideri, politički dužnosnici, gradonačelniče, vijećnici grada Mostara, vi ste na potezu!

Vi, koji u dnevno politička prepucavanja i za predizborne kampanje, koristite i borce i branitelje, morate već jednom shvatiti: „Mi smo naš rat završili"! Željeli ste vlast, imate je! Napravili ste Zakone i pravne okvire! Sprovedite ih !!!

Toliko ste dužni, ako nikome, onda našoj i vašoj djeci. Ne gurajte im kamenje pod noge, zar i oni moraju imati 'svoj rat'!

Uklonite kamen spoticanja, a spomenik stavite tamo gdje to jeste!", stoji na kraju priopćenja Koordinacije udruga HVO grada Mostara, kojeg su potpisali Petar Zelenika, Jadran Topić, Pero Perić, Marijo Soldo, Andrija Čule, Zdenko Perić, Marina Ćorić, Tihomir Ljubić i Mirko Zelenika.