FOTO  Predstavljen književno-znanstveni rad doc. dr. Ive Beljan-Kovačić

Mostar, Iva Beljan
Predstavljene su knjige ''O pričama i čitanju'', ''Na rubu književnosti'' i ''Pripovijedanje povijesti'' koje se bave starijom hrvatskom književnošću, a posebno književnošću bosanskohercegovačkih franjevaca.

Prof. dr. Perina Meić je istaknula da je Iva Beljan prva kvalificirana stručnjakinja starije hrvatske književnosti na ovom području. „U svojim djelima proučava odnos književnosti i historiografije. Služeći se ljetopisima bosanskih franjevaca, ona dokazuje da to nisu samo povijesna štiva", objasnila je Meić.

Doc. dr. Jela Sabljić-Vujica naglasila je kako Iva Beljan u svojoj nastavno-znanstvenoj djelatnosti ima tri knjige i preko 30 stručnih radova koji su objavljivani u različitim časopisima i publikacijama.

„Ivine knjige su metodološki dosljedne i jezični koncizne. Kroz njih nam nudi prijedlog za periodizaciju franjevačke književnosti", rekla je Sabljić-Vujica.

Iva Beljan-Kovačić je izrazila zadovoljstvo što su u predstavljanju knjiga sudjelovale njezine kolegice te se zahvalila svima koji su sudjelovali u ovoj promociji.

U glazbenom dijelu programa predstavio se Ante Kovačić skladbama „Sanjam" i „Moja kuća" čije tekstove potpisuje doc. dr. Iva Beljan-Kovačić.