Inspekcijski nadzor o imenovanju Mlinarević zatražio zamjenik ministra Brkić 

Inspekcijski nadzor, Josip Brkić
Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja veleposlanice Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martine Mlinarević zatražio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, a ne ministar, niti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
 
Zamjenik ministra je dopis Upravnom inspektoratu Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj osobnoj inicijativi.
 
Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju veleposlanika, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MVPBiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost onemogućavati ili usporavati Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH.
 
Nakon svih provedenih procedura veleposlanica Martina Mlinarević dobila je suglasnost Republike Češke, a po pitanju neusuglašenosti njenog stupnja obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MVPBiH napravljena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH.
 
Nesporazum u vezi s adresom s koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.