INSPEKCIJE U NJEMAČKOJ U radu na crno zatečeni i radnici iz BiH i Srbije

gradilište,inspekcija,Inspekcijski nadzor,radne dozvole

Nakon inspekcije prije sedam tjedana, 150 carinika iz Glavnog carinskog ureda u Gießenu ponovno je provjerilo veliko gradilište u bivšem američkom skladištu u Gießenu. I ovaj put im je podršku pružila državna policija i regionalno vijeće Gießena, navodi policija u svom priopćenju s naslovom 'Rad na crno – ne hvala'.

Ovaj put o radnom odnosu ispitano je ukupno 220 osoba iz 70-ak tvrtki. Nakon što je prethodnim nadzorom zatečeno 29 električara koji nisu mogli predočiti valjanu boravišnu dozvolu za svoj rad, carinici su ponovno pronašli ono što su tražili.

Tijekom ponovnog ispitivanja došlo je do nepodudarnosti kod 19 osoba iz BiH, Srbije i Bjelorusije. Muškarci, u dobi od 23 do 53 godine, privremeno su uhićeni i predani odgovornim imigracijskim vlastima, piše Fenix magazin.

Nadalje, protiv njih su pokrenuti istražni postupci zbog kršenja Zakona o prebivalištu. Daljnje istrage sada su usmjerene i protiv njihovih poslodavaca.

Prve naznake ukazivale su na to da su neki od muškaraca radili za tvrtke protiv kojih su morale biti pokrenute istrage za ista kaznena djela kada je prvi put pregledano gradilište. "Rezultat pokazuje da su kontrole protiv rada na crno neophodne", kaže Stephanie Auerswald, službenica za tisak u Glavnom carinskom uredu u Giessenu.

Kada je u pitanju suzbijanje rada na crno, carina posebnu pozornost posvećuje građevinskoj djelatnosti, jer se tu uvijek iznova nalaze prekršaji u najrazličitijim oblicima manipulacije i nadzora. Osim prekršaja zapošljavanja na crno, kontrola je bila usmjerena i na poštivanje propisa o minimalnoj satnici.