Vlada BiH dala Maduniću državljanstvo 20 dana nakon raspisane tjeralice

policija, lažna diploma, akcija, policija, Hercegovina, MUP ZHŽ, tjeralica, navijački neredi, Poljud, Hrvatska, Vatreni, Dragan Paravinja, dnk, ubojstvo, arkan, tjeralica, uhićenje, dileri, Busovača, granica, silovanje, narko mafija, Čapljina, Hutovo blato, Široki Brijeg, krađa, Posušje, djeca, policija, Tomislavgrad, svećenik, ukradeno vozilo, lopov, pažnja, Ferid Suljović, SDP BIH, Sarajevo, policija, droga, Sinj, livnjak, tjeralica, MUP ZHŽ, ivan roso, MUP ZHŽ, tjeralica, ubojstvo, lopovi, Mostar, krađa, Posušje, krađa, provala, MUP ZHŽ, prijetnje, uhićenje, policija, Jablanica, Rama, krađa, vozilo, policija, tjeralica, MUP ZHŽ, Rama, zlatarnica, pljačka, Hrvatska, nestali, policija, Mostar, krađa, automobil, tjeralica, Ljubuški, sud, Livno, krađa, zlato, Neretva, leš, Metković, Tuzla, nestanak, Vrgorac, meso, šverc, rakovi, krijumčarenje, BIH, Hrvatska, dragan žulj, nestanak, Dubrovnik, Hrvatska, krađe, uhićenja, Dubrovnik, silovanje, Ljubuški, krađe, policija, silovatelj
Naime, hrvatska policija 27. lipnja raspisala je tjeralicu za Antom Madunićem, bivšim hrvatskim konzulom i splitskim poduzetnikom, jer se nije pojavio na odsluženju jednogodišnje zatvorske kazne u Remetincu na temelju pravomoćne presude Županijskog suda u Splitu zbog prijevare obitelji Cuzzi kojoj je uzeo 140 tisuća eura za stan u vilama na splitskom Pazdigradu, a Vijeće ministara BiH mu je 17. srpnja dodijelilo državljanstvo po izvanrednim okolnostima.

Glavna Madunićeva referencija za stjecanje državljanstva BiH bila je njegova savjetnička uloga u Savezu dizača utega u BiH.

Bivši hrvatski konzul u Njemačkoj i Švicarskoj, kako doznajemo, nastanio se u Kreševu odakle je podrijetlom njegova supruga. Pokušali smo s njim razgovarati, kako bi prevarenim Splićanima barem poslao poruku kada će im vratiti tisuće eura koje su uplatili za stanove na Pazdigradu, no nije bio raspoložen s nama razgovarati.

Njegov prijatelj Vlatko Buzuk, trener dizača utega u Kreševu, poručio nam je da se Madunić neće javiti na telefon "jer nema povjerenja u novinare".

‘Žrtva političkog progona'
- Evo, mi se penjemo na planinu. Ante je moj prijatelj već dvadeset godina, od kada smo zajedno dizali utege na natjecanjima u Splitu i širom bivše države, on se oženio i mojom rodicom - kaže nam Buzuk kojem je Madunić pomoćnik-savjetnik u kreševskom klubu dizača utega.

Inače, funkcija pomoćnika-savjetnika trenera dizača utega bila je glavna referencija da odbjegli poduzetnik po hitnom postupku dobije državljanstvo BiH.

Neslužbeni Madunićev glasnogovornik Buzuk istaknuo je da je njegov prijatelj i savjetnik "žrtva političkog progona", te nam je poručio da "ne možemo pisati tekst o Maduniću bez njegove izjave".

Nedim Mašić, glavni tajnik Saveza dizača utega BiH, kazao je za "Slobodnu" da je Upravni odbor Saveza još prije šest mjeseci donio odluku da se podrži inicijativa kreševskog kluba da se Maduniću dodijeli državljanstvo BiH po izvanrednim okolnostima.

- Mi u Savezu nismo znali da on ima takvu hipoteku, nismo znali ni da se protiv njega vodi pravosudni proces, a kamoli da je raspisana potjernica. Bili smo čak počašćeni da je jedan bivši konzul postao član našeg Saveza.

Prvu informaciju o njegovoj spornoj ulozi dobio sam od novinara koji me nekidan zvao i raspitivao se o Maduniću - naglasio je Mašić. Iz njegovih riječi nije teško zaključiti da osuđeni poduzetnik nije dobio državljanstvo na temelju suprugina podrijetla, jer bi po toj osnovi morao imati stalni boravak u BiH najmanje pet godina, nego na temelju odluke Vijeća ministara od 17. srpnja.

Inače, pitali smo i neke ministre BiH je li dovoljno biti savjetnik u dizanju utega da se nekome po hitnom postupku odobri državljanstvo susjedne nam države, te znaju li da su državljanstvo dodijelili bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, no, iako su svojedobno podigli ruke za taj prijedlog, nisu znali o kome govorimo.

A u Ministarstvu civilnih poslova, koje je Madunića predložilo kao kandidata za državljanstvo od posebnog značaja za BiH, na upit "Slobodne" su odgovorili:

- Ante Madunić je priložio svu zakonom propisanu dokumentaciju (iz Hrvatske i BiH) za prijem u državljanstvo BiH po hitnom postupku i za to nije bilo nikakvih prepreka. Ako naknadno bude utvrđeno da je imenovani dostavio lažne ili krivotvorene dokumente, bit će pokrenute zakonom propisane mjere na oduzimanju državljanstva - kazala nam je Zorica Rulj, glasnogovornica Ministarstva.

slobodna dalmacija