Valpovo: 5. tribina na temu: kroz Logore do Slobode

1/6

5.Tribina "kroz logore do Slobode" održana je 23. listopada 2018. godine...

...u Valpovu u nazočnosti predstavnika Osječko-baranjske županije, Gorana Ivanovića, predsjednika KUBIS Osječko-baranjske županije, Ante Blaževića, izaslanika Ministra branitelja Sanje Ivković , predstavnika ostalih braniteljskih udruga s područja Osječko-baranjske županije.
Svoja potresna sjećanja na dane provedene u zarobljeničkim logorima iznijeli su bivši logoraši Predrag Mišić - Peđa iz Vukovara te Đuro Mujić iz Vukovara, a o njihovom psihofizičkom stanju, PTSP-u i povratku u civilni život govorio je prof.dr.sc. Mladen Lončar, djelatnik Nacionalnog centra za psihoterapiju KBC Zagreb.

Zlatko Bučević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Osijeka govorio je o postupanju ŽDO u predmetima ratnih zločina, posebno u ratnom zločinu logore te u nastavku Tribine odgovarao na pitanja ostalih sudionika Tribine.
Tomislav Farkaš, djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Policijske uprave Osječko-baranjske, Sektora krim policije, Službe općeg kriminaliteta, odjela za ratni zločin govorio je na temu logora i to o zakonskim odredbama SFRJ i RH; pregledu shvaćanja situacije kako bi se lakše shvatio pojam „Ratni zločin" te statistiku o nestalima, dinamici činjenja zločina na ovim područjima sa kratkim opisom pojedinih zbivanja, načinu izvršenja ratnih zločina na temelju priče iz prakse, podacima o zatvaranju i zlostavljanju civilnog stanovništva, te je na kraju naglasio problematiku još uvijek nestalih i posljedice ratnih zbivanja proizašlih iz ratnog zločina.

Ovom prilikom se zahvaljujemo gradonačelniku grada Valpova Matku Šutalo i svim sudionicima Tribine te posebno ravnateljicama Sandri Brajnović i Svjetlani Kalpić s učenicima srednje Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas" iz Osijeka i Srednje škole Valpovo.

 

Tagovi: valpovo
23.10.2018 u 23:05