Udruge hrvatskih branitelja: Vratite poginulim HOS-ovcima Za dom spremni

branitelji, Split, spomenik
... grada Splita i Splitsko Dalmatinske županije, zajedničkim su priopćenjem najoštrije osudili, kako navode, nedemokratski čin oštećenja spomen obilježja HOS-a, odnosno skidanja natpisa ˝Za dom spremni˝, tražeći od nadležnih institucija da ispitaju zašto su pripadnici MUP-a zloupotrebljeni za ˝noćno skidanja znaka˝.

U priopćenu stoji da hrvatski branitelji nisu sljedbenici niti jedne postrojbe iz 2. Svjetskog rata, niti žele nositi stigmu Ustaša, Domobrana, ili Partizana, te kako je pozdrav ˝Za dom spremni˝, oduvijek dio službenog znaka pripadnika HOS-a i 9. bojne HOS-a iz Domovinskog rata, te je kao takav bio u upotrebi i prošao sve službene institucije, a spominje se i u koračnici 1. gardijske brigade, te u himni 6. domobranske pukovnije HV-a, dok se hrvatski povijesni poklič ˝Za dom˝ spominje i u operi Zrinski, pa se pitaju kada će se one zabraniti.

Branitelj i stradalnici ističu kako 20 godina nakon završetka Domovinskog rata netko zlorabi svoj položaj i pod okriljem noći, kako navode:

- Kukavički razbija natpis pod kojm su poginuli hrvatski vitezovi braneći Vukovar, Dubrovnik, Škabrnju, Zadar, Svilaju, Dinaru...

I zato vratite poginulim HOS-ovcima ˝Za dom spremni˝, jer su s tim pozdravom živote dali za našu slobodu. Poštujmo poginule suborce, i ispravimo divljaštvo da se heroji ne okreću u grobu zbog vandalskog čina.

Potpisnici ovog priopčenja, one koji su zloupotrebili institucije RH, pozivaju da daju ostavke i da puste preživjele da dostojanstveno obilježavaju grobove svojih najboljih suboraca.