Tužit ćemo KBC Split, dali su nam krivu mrtvu bebu

...u Rudi kod Sinja zakopala mrtvorođenče obitelji Kotoraš s Hvara, dok je obitelj Kotoraš umalo preuzela njihovo mrtvorođenče.e

Zabuna se otkrila kada je Nikola Kotoraš došao po tijelo svog djeteta, te vidio da ispod tijela stoji prezime "Botica". Tehničari su tada shvatili strašnu pogrešku, tim veću što je nekoliko dana prije beba obitelji Kotoraš već pokopana na groblju u okolici Sinja.

Najavili tužbu

Neslužbeno, propust su učinila dvojica djelatnika patologije koji prilikom predavanja tijela nisu od roditelja zatražili da identificiraju tijelo, što je inače obavezna praksa. Obitelji jučer nisu htjele komentirati slučaj, iako su dan prije već najavile tužbe protiv svih koje smatraju odgovornima, od liječnika i tehničara do sinjskih grobara. Senka Kotoraš, majka djetetova oca Nikole, potvrdila je samo da su u kontaktu s obitelji iz Sinja, te se nadaju da će se uskoro sve riješiti.

 

Prema pisanju 24 sata, sve je počelo prošlog ponedjeljka, kada je Magda Kotoraš u sedmom mjesecu trudnoće shvatila da se beba ne miče. Hvarski liječnik ustanovio je da bebi ne kuca srce pa ju je hitno uputio u splitsku bolnicu. Tamo je prvo čekala dva sata na hitnom prijamu, nakon čega su liječnici ustanovili da je dijete mrtvo te joj počeli davati lijekove za izazivanje umjetnih trudova. Dva dana poslije, u srijedu, rodila je mrtvo dijete. U subotu se u bolnici dogodio kaos kada su shvatili da su Nikolino i Magdino dijete u četvrtak dali obitelji Botica iz Sinja.

Neželjen događaj

- Želim izraziti sućut obiteljima i ispričati se za to što se dogodilo. Mi smo proveli internu istragu i u ovoj nesretnoj situaciji je dobro to što u stručnom smislu nije bilo pogreški. Nad tijelima oba djeteta provedena je obdukcija koja će dati odgovore na pitanja o uzroku smrti i koje su bolesti dovele do takvog ishoda. To je važno i zbog obitelji, odnosno majki i budućih trudnoća - rekao nam je dr. Šimun Anđelinović, šef splitske patologije.

Roditelji su slučaj prijavili policiji. Neslužbeno doznajemo da policija zasad nije postupala u ovom slučaju nego će to učiniti samo ako to zatraži DORH. A to je teško očekivati jer u DORH-u neslužbeno kažu da u toj situaciji, prema zasad poznatim činjenicama, nema elemenata kaznenog djela.

- To je neželjen događaj koji je dokaz nereda i neodgovornosti koji je u KBC-u Split uzeo maha. To se može dogoditi samo u loše organiziranim bolnicama. Zbog svega se ispričavam obitelji Kotoraš i Botica. Dujomir Marasović, ravnatelj KBC-a Split, informirao me da je pokrenuo istragu te će se na temelju nalaza pokrenuti postupak odgovornosti - rekao je Marijan Cesarik, pomoćnik ministra zdravlja i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Split.
Kaznena odgovornost

No, osim moralne odgovornosti i sankcija na razini bolnice, liječnici i tehničari odgovorni za ovu zabunu ne mogu kazneno odgovarati.

- Drugačije bi bilo da je tijelo doista nestalo pa da se sumnja na moguću trgovinu organima ili zloporabu tijela na drugi način. No, ovdje se zna da su bebe zamijenjene te nema govora o nečem takvom - objašnjavaju neslužbeno u DORH-u.

Duševna bol

Roditelji mogu jedino podnijeti privatnu tužbu protiv bolnice i tražiti odštetu za pretrpljenu duševnu bol. Zasad razmišljaju samo da se dijete iz Sinja što prije ekshumira s lokalnog groblja i dostojanstveno pokopa na Hvaru, kao što i obitelj Botica očekuje da im bolnica preda njihovo dijete, za koje su vjerovali da su ga pokopali.

Dujomir Marasović, ravnatelj splitskog KBC-a, jučer tijekom cijelog dana nije bio dostupan za komentar.