Split: Vrućina u tjedan dana odnijela čak sedam života!

vrućina, tropske noći, BIH, vrijeme u BIH, vrućina, vrijeme u BIH, vrućina, Elementarna nepogoda, vremenska prognoza, sindikati, Elementarna nepogoda, Split, vrućina, toplinski udar, sunce, BIH, promjena vremena, vremenska prognoza, ljeto, paklene vrućine, toplotni udar, vremenska prognoza, vremenska prognoza, vrućine, paklene vrućine, ljeto, meteoalarm, vrućina, ljetna vrućina, vrućine, Mostar, vremenska prognoza, ljeto, ljetna vrućina, vrućine, vrućina, BIH, ljetne temperature, temperatura, visoke temperature, zoran vakula, vremenska prognoza, upozorenje, paklene vrućine, Mostar, vrućina, ljetna vrućina, toplinski val, toplinski udar, vremenska prognoza, zoran vakula
Najpoznatiji je slučaj 58-godišnjeg Mije Grizelja koji je umro prošle subote na plaži u Baškom Polju, pa ga je obitelj maskirala i uspjela prošvercati preko državne granice u BiH kao živu osobu. Liječnici su utvrdili da je smrt nastupila uslijed zastoja rada srca zbog kojeg je došlo do utapljanja. Najgore je bilo u ponedjeljak kada je živote izgubilo čak četvero ljudi.
U moru, kod bazena na Zvončacu, kupaći su oko 7 sati ujutro primijetili mrtvo tijelo 64-godišnjeg Splićanina. Poznavali su ga jer je svaki dan dolazio rano na plažu. Bio je srčani bolesnik i pridržavao se savjeta liječnika da ne izlazi iz kuće po velikim vrućinama, no to nije bilo dovoljno. Liječnici su utvrdili da je umro uslijed zastoja rada srca.

Nakon sat vremena je na plaži u Omišu pronađena mrtva 61-godišnjakinja. Liječnik koji je došao na mjesto događaja prepoznao je kao svoju pacijenticu koju je liječio zbog srčanih tegoba, a pokazalo se kako je i ona umrla uslijed zatajenja rada srca.

Dva sata kasnije na Visu je, zbog iscrpljenosti i vrućine, umrla 31-godišnja Čehinja koja se spuštala s brda Hum. Unatoč nesnosnoj vrućini i upozorenjima o kretanju po suncu, uputila se s pratiteljem na jutarnje pješačenje po otoku koje je bilo kobno. Umrla je kad su se spuštali s brda koje se nalazi na 857 metara nadmorske visine. Poslijepodne, oko 16 sati, na plaži u Baškom Polju, je umro i 82-godišnji Jozo Z. Kupači su ispričali da je sjedio je na plaži uz rub mora i da se u jednom trenutku samo prevrnuo na stranu i umro. Bio je na ljetovanju i odsjeo je u obližnjem hotelu, a liječnici su potvrdili da je uzrok smrti isti kao kod Splićanina i Omišanke - zatajenje rada srca.

Još dva utopljenika pronađena su u četvrtak poslijepodne. Na splitskim Bačvicama je oko 16 sati umro 62-godišnji muškarac Pozlilo mu je u moru, a na obalu ga je izvukla spasilačka služba. U isto vrijeme je na plaži u Tučepima mrtav pronađen i 69-godišnji državljanin Njemačke.

Prošlotjedne statistike pokazuju koliko visoke temperature mogu biti opasne, ponajviše za starije ljude koji imaju zdravstvenih tegoba, pa iz dežurnih službi upozoravaju na povećan oprez i strogo pridržavanje savjeta liječnika.

Izvor: Dalmacijanews