Šegon odlazi, a možda i Linić

HSS-NHI, SDP, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Vjekoslav Bevanda, prosvjedi, Hrvatska, Vlada, Zoran Milanović, Pomoćnik ministra financija, Branko Šegon, premijer, Zoran Milanović, Hrvatska, The Economist, Zoran Milanović, Zoran Milanović, Milan Bandić, komentiranje , Zoran Milanović, Koordinacija braniteljskih udruga, Zoran Milanović, Eurostat, Hrvatska zemlja
Dakle, taj gospodin koji uživa povjerenje svoga ministra više neće biti pomoćnik ministra«, izjavio je Milanović gostujući u Dnevniku Nove TV

Pomoćnik ministra financija Branko Šegon morat će napustiti tu dužnost, a pitanje je što će biti s njegovim šefom Slavkom Linićem .

Premijer Zoran Milanović danas je u intervjuu za Novu tv ustvrdio da Šegon, zbog kredita koji je firma čija je on vlasnička prava prenio na odvjetnički ured dobila od HBOR-a, više neće biti pomoćnik ministra i da od Linića očekuje da to provede.
Međutim, iz načina na koji je predsjednik Vlade govorio o ministru financija, moglo se zaključiti da više niti Linićeva pozicija nije sasvim čvrsta.
Za to smo potvrdu dobili i u Banskim dvorima.

Naši su nam sugovornici kazali da bi Linić već u petak trebao predložiti smjenu Šegona, što bi onda Vlada na idućoj sjednici i formalno usvojila, a da bi, ako to u kratkom roku ne učini, ministar financija također mogao biti razriješen.
Čeka se, dakle, Linićev potez, a nakon premijerovog intervjua ne bi iznenađenje bilo ni da ministar sam podnese ostavku, jer, po svemu sudeći, više ne uživa puno premijerovo povjerenje.
- U ova dva tjedna taj pomoćnik nije smatrao da je u biti neovlašteno trgovao političkim kapitalom i ugledom SDP-a, a ni ministar financija se nije baš najjasnije očitovao. Odluka povjerenstva za sukob interesa me ne zanima jer ne može mi ono postavljati moralne kriterije. Ne mislim da je tu bilo elemenata kaznenog djela, ali rekao sam da je to siva zona, a u njoj nama nije mjesto. Neću nikad reagirati na pritisak i galamu političkih besprizornika iz HDZ-a, oni nam neće dijeliti lekcije o tome što je pošteno i ispravno. No, sad kad se prašima malo slegnula i svi se izgalamili, reći ću što mislim. Dakle, taj gospodin koji uživa povjerenje svojeg ministra, više neće biti pomoćnik ministra, izjavio je premijer gostujući na Novoj tv.
Milanović je izrazio čuđenje što Linić već dosad nije ništa učinio u vezi Šegona, premda mu ovaj čak nije kazao za sporan kredit, za koji je on založni dužnik.
- Ideal u politici i javnom životu je pravednost, a u privatnom nesebičnost. Kao minstar bih zamjerio najbližem suradniku da mi ne kaže da je tako nešto napravio. Da se radi o mojem bliskom suradniku, on više to ne bio. Ministar i pomoćnici uvelike ovise o mojem povjerenju, ja u tog čovjeka više nemam povjerenja. Iskoristio je javnu poziciju da pomogne sebi. Niti jednom drugom našem dužnosniku nije palo na pamet da se tako ponaša. S Linićem sam o ovome jednom razgovarao i to kratko, očekujem da sada nešto poduzme, a ako neće, onda ću ja, naglasio je premijer.
Milanović je pozitivno ocjenio Linićev dosadašnji učinak, ističući kako je obavio jedan težak posao. No, dodao je znakovito da je on sam dao pravac i podršku suradnicima za sređivanje državnih financija, jer je na početku trebalo napasti "statičnost, beznađe i bezakonje".
Premijer je najavio da će još biti personalnih promjena jer "rotacije u Vladi uvijek su moguće, ali bez iživljavanja".
Šegon se za cijelo vrijeme trajanja afere nije javno očitovao, a Linić je govorio da mu po njegovim saznanjima pomoćnik nije u sukobu interesa i da je postupao po zakonu.
Uprava HBOR-a izvijestila je nadzorni odbor banke, u kojem je Linić predsjednik, da je kredit dodijeljen u skladu s pravilima i da se ne razlikuje od stotina sličnih.
Unatoč tome, policija je na zahtjev DORH-a odnijela iz HBOR-a dokumentaciju o tom kreditu. Linić je, za razliku od premijera, čekao mišljenje povjerenstva za sukob interesa i najavio da će smijeniti Šegona u slučaju da se ustanovi da je on ipak bio u sukobu interesa.
Povjerenstvo je prošlog petka pokrenulo postupak protiv Šegona, a do njihove će odluke će proći još barem tjedan dana. No, izvjesno je da Šegon tu odluku neće dočekati na mjestu pomoćnika ministra financija.
A otvorena je dvojba hoće li Linić ostati na svojoj dužnosti. Pokušali smo sinoć doznati što Linić misli o premijerovom istupu, ali se on nije javljao na mobitel. Niti njegovi kolege iz Vlade nisu uspjeli kontaktirati ministra financija.
Svi ministri s kojima smo razgovarali u potpunosti razumiju Milanovićevu želju da se ovaj slučaj riješi, ali dio ih smatra da je ipak izabrao pogrešan način i da je sve trebalo ostati iza zatvorenih vrata.
No, ne znaju je li možda premijer i ranije inzistirao na Šegonovoj smjeni, a da je Linić otezao s tim i tako Milanovića natjerao na ovakvu reakciju. Neke ministri ne bi čudilo da Linić nakon ovog sam odstupi jer bi mu ostankom u Vladi pozicija bila značajno oslabljena.
Ali, prevladava stav da će stvar ipak završiti Šegonovim micanjem jer "Slavko je pravi vojnik stranke i u skladu s tim će se ponašati, kakva god bila njegova prva reakcija na Milanovićev intervju".

Hina