Sabor će ponovno biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu

dr. Dragan Čović, Dragan Čović, Kolinda Grabar Kitarović, Bleiburg, Bleiburg, sabor, pokroviteljstvo
... Bleiburške tragedije, javlja HRT. Četiri glasa su bila 'za', a dva 'protiv'. Da bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, Sabor je zamolio Počasni bleiburški vod. Pokroviteljstvo je ukinuto u prošlom sazivu Sabora.

Presudni četvrti glas za dao je Mostov potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak.

Potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što Predsjedništvo o vraćanju pokroviteljstva nije odlučilo jednoglasno. "Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Bleiburg je mjesto i vrijeme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu", izjavio je Tepeš.

Radi se, kaže, o desecima tisuća žrtava. "Nažalost, ne postoji ni jedan sudski proces, a kamoli da je netko odgovarao za te zločine. Bit ćemo u svibnju na Bleiburgu i dostojno ćemo obilježiti žrtve koje su pale nevine poslije Drugog svjetskog rata", poručio je. Naglasio je i da nikada ne treba dijeliti žrtve. "Ubojstvo jednog čovjeka je zločin i onaj tko ubije jednog čovjeka je zločinac", rekao je Tepeš.