Pravomoćna odluka Suda BiH: Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama suda stoji kako je Prizivno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih tijela Hrvatske od 11. lipnja ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog djela zločinačkog udruživanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. kolovoza.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostupanjsko vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke  za izručenje bivšeg čelnika Dinama s obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

Zdravko Mamić pobjegao je u BiH u lipnju 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

U toj ga zemlji, u kojoj boravi u Međugorju, od izručenja štiti bosanskohercegovačko državljanstvo.