FOTO/VIDEO  Na današnji dan je rođen dr.Franjo Tuđman

Tuđman u razgovoru sa Šuškom

Pučku školu završio je u rodnome mjestu, a srednju u Zagrebu.
1941. godine postaje antifašistički aktivist, a nakon toga odlazi u partizane.
Početkom 1945 odlazi u Beograd gdje je u Vrhovni štab upućen kao jedan od hrvatskih predstavnika. Radi u Ministarstvu obrane, Generalštabu JNA, te uredništvu vojne enciklopedije. Završio je dvogodišnju bivšu vojnu akademiju. Promaknut je u čin generala, a 1961. napušta vojnu službu.

U Zagrebu Tuđman osniva Institut za historiju radničkog pokreta, kojemu je direktor. Tu stječe i doktorat. 1972. godine sudjeluje u "Hrvatskom proljeću" nakon čega je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljači 1981., osuđen je na tri godine zatvora i na zabranu svakog javnog djelovanja u razdoblju od pet godina.

Kada mu je 1987, godine vraćena putovnica, odlazi više puta u inozemstvo i svojim predavanjima među iseljenicima budi stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta.
Godine 1989. osniva HDZ - Hrvatsku demokratsku zajednicu i postaje njezinim predsjednikom.

Ta će stranka na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj (1990.) pobijediti na izborima uvjerljivom većinom, a Tuđman će biti izabran za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon donošenja novog Ustava Republike Hrvatske (22. prosinca 1990.) na neposrednim je predsjedničkim izborima (kolovoz 1992.) izabran za predsjednika Republike Hrvatske. Od prosinca 1992. redovni je član HAZU. U lipnju 1997. na drugim neposrednim predsjedničkim izborima opet će biti izabran za predsjednika Republike Hrvatske.

Preminuo je 10. prosinca 1999. u Zagrebu. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj. Nositelj je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja (Catarina de Medici, nagrade Centra za etničke manjine, počasni doktor Sveučilišta La Jolla) te nositelj više hrvatskih odlikovanja. Hrvatski Sabor dodijelio mu je 9 njaviših državnih ordena.