Međunarodna akcija: 60 agenata tragalo za Ivom Sanaderom

Ivo Sanader, uhićenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, uhićenje, Ivo Sanader, uskok
- Međunarodnu tjeralicu, koja je u 1 sat noću dostavljena Glavnom tajništvu Interpola u Lyonu, pravna služba Interpola povukla je u 4 sata ujutro. Naime, pravna služba je željela ustanoviti je li ona eventualno motivirana političkim razlozima. To nalaže i statut te organizacije, ali to nije uvijek uobičajeno - otkrio nam je Vitomir Bijelić, zamjenik ravnatelja policije zadužen za krim-policiju, piše jutarnji list.

- Kad su se provjerile te informacije i kad je potvrđeno da je tjeralica motivirana kaznenim djelima, ona je oko 13 sati vraćena u sustav Interpola. No, njemačka policija ne bi imala pravne osnove zadržati ga - rekao nam je prvi čovjek krim-policije.

 

Dobra koordinacija

Od trenutka njegova napuštanja zemlje hrvatska je policija intenzivno kontaktirala i bila u koordinaciji s kolegama u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj jer se pretpostavljalo da bi to mogla biti odredišta bivšeg premijera. S policijskim časnicima za vezu tih država održani su i sastanci u MUP-u, a policije tih država dobile su brojeve mobitela i IMEI brojeve prema kojima su mogli locirati bivšeg premijera. Njemačka policija ishodila je čak i nalog za tajne mjere prisluškivanja i praćenja. MUP je također vrlo žurno dostavio i odluku o raspisivanju tjeralice Veleposlanstvu SAD-a koje je potom tehnički odradilo proceduru povlačenja američke vize Ivi Sanaderu. U akciji lociranja, praćenja i uhićenja Ive Sanadera sudjelovalo je 60 agenata i policajaca u civilu iz Slovenije, Austrije i Njemačke, specijaliziranih za potrage.

Svi oni raspolagali su kvalitetnim informacijama koje su im dostavili hrvatski kolege. Njemačka policija tajno ga je pratila i snimala svu telefonsku komunikaciju.

Sanaderovu tvrdnju da je imao dogovor o svom povratku u zemlju i predaji na granici u Bregani Vitomir Bijelić opovrgava.
Očekivano uhićenje

Nakon što je Sabor donio odluku o skidanju imuniteta Ivi Sanaderu, potraga za područje Hrvatske bila je izdana već u 17.45 sati, a vrlo brzo i međunarodna. U trenutku kad je prelazio granicu na Bregani, policija ga nije mogla zadržati, ali već nakon što je krenuo u Sloveniju i došao na granični prijelaz Obrežje, počela je akcija praćenja.

Budući da je za njim bila raspisana međunarodna tjeralica, za austrijsku i slovensku policiju bila bi neugodna činjenica da je Ivo Sanader neometano prešao granice tih država pa se njegovo uhićenje već u Austriji moglo očekivati