FOTO  Četvrta gardijska brigada: 27 godišnjica osnivanja

4 gardijska, Split
Program je počeo prije par večeri kada je održana pjesnička večer pod nazivom Bojna blaženih na nebesima, gdje su domaći pjesnici krasnoslovili svoje stihove posvećene hrabrim Hrvattskim ratnicima.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svjieća na spomen ploči u vili Dalmaciji gdje je i osnovana brigada.

Točno u 10 sati kreće mimohod pobjedničke vojske preko Marmuntove do rive predvođen Hrvatskim stjegom i ratnim stjegom 4 brigade kojega su nosili pripadnici počasno zaštitne bojne.

Uz pripadnike 4 brigade u mimohodu su bili nazočni ministar obrane i bivši zapovjednik 4 brigade general Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera brigadni general, biši zapovjednik 4 brigade Mirko Šundov ,gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i mnogi drugi.

Nakon dolaska na rivu KUD Jedinstvo iz Splita je izveo dva poznata kola Linđo i Ero sa onoga svjeta. Nakon toga umjeće baratanja puškama prikazali su momci iz počasno zaštitne bojne koje su sve nazoćne ostavili bez daha svojim umjećem, a nebo paraju i svoje umjeće pilotiranja prikazuje akrobatska skupina Krila oluje, koji su čas na nebu, a čas tik do povšine mora momci svaka čast.

Nakon priredbe selimo se do štandova gdje je izloženo najmodernije naoružanje i oprema sa kojom raspolaže i koje koristi Hrvatska vojska. Služen je i neizbježan vojnički grah koji je bio kao i uvjek vrhunski spremjen.

Poslje grha slijedi otkrivanje spomen ploče u Lori koji će ubuduće nositi naziv dom Hrvatske vojske nazvan po prvom zapovjednikom ZNG 4 brgiade pokojnim generalom Ivom Jelićem. Proslava se nastavlja u bivšoj vojarni Sveti križ gdje su upaljene svjeće i položeni vjenci u kapelici za sve poginule i nestale pripadnike   gdje se nalaze imena 195 poginulih i 4 nestala pripadnika 4 brigade.

Svečanu svetu misu je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bodan koji je na početku svoje nadahnute propovjedi istakao :Danas se bude naši osjećaji za sve ono što smo za našim poginulim i nestalima braniteljima djelili oni žive u vječnosti.

Nakon svete mise upriličena je dodjela crvenih beretki novopečenima vojnicima 4 motorizirane bojne, a koju je ponovno pokrenuo ministar obrane general Damir Krstičević koji će biti 22.05. ove godine biti primjen u ratnu kuću slavnih Sjedinjenih Američkih država.

Nakon toga u Meštrovićevoj galeriji umjetnina održana je svečana akademija uz govore i umjetnički program, a nakon toga i svečani domjenak za sve uzvanike i goste.

Šta napisati i reći na kraju nego ponosan sam i sretan što sam bio pripadnik udarne 4 brigade i sretno svim njenim pripadnicima ovaj dan, a mrtvima i nestalima spokoj vječni.

 Ivica Lozina