Zabilježen blagi oporavak cijene aluminija, upućeni predviđaju postojanost visine premija

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
Svi su bazni metali cjenovno blago rasli te se ima razloga nadati nastavku takova trenda. Premda je, samim početkom mjeseca prosinca, burzovna cijena primarnoga aluminija na LME naglo dosegnula najnižu vrijednost u razdoblju od srpnja 2009. godine do danas (3. je prosinca iznosila svega 1699,50 USD/t), tromjesečna cijena aluminija iznosi 1,772.50 USD/t.

Također, prema pisanju časopisa Metal Bulletin, otvaranjem arbitražnoga prozora između šangajskoga i londonskoga tržišta, aluminijske premije u Kini značajno su porasle, ali je naglasak stavljen na činjenicu da do njihova skoka nije dovela potražnja nego arbitraža. Europski dionici na globalnomu aluminijskom tržištu, piše Metal Bulletin, vjeruju kako premije ne će značajno pasti nakon provedbe novih load-out pravila Londonske burze metala iz mjeseca travnja, i nadalje ostavljajući u stanju neizvjesnosti pregovore o ugovorima za 2014. godinu.

- Premije su pale nakon što je LME najavio promjene u srpnju, a upućeni su predviđali nastavak pada sve do kraja godine. No, trajna primamljivost financijskih poslova skladišta zadržala je aluminij postojanim na europskomu ozemlju i premije su se otad ipak oporavile. Premda je još na snazi mišljenje kako bi premije mogle padati nakon što budu provedena nova pravila sljedeće godine, sve više analitičara ne misli tako. Neki proizvođači čak se nadaju rastu premija nakon travnja sljedeće godine. No, premda bi se rast financijskih poslova u LME-odobrenim skladištima trebao smanjiti, problem ostaje u aktivnostima neregistriranih skladišta. Europske će premije ostati postojanima i zahvaljujući smanjenoj opskrbi tijekom sljedeće godine, dok bi se relativno veće premije u SAD-u i u Aziji mogle suočiti s većim priljevom materijala, preusmjerenoga s europskih tržišta. Zaključak je kako europske premije ne će pasti, osim u slučaju još jedne velike recesije – piše Metal Bulletin.

Zanimljivost u svijetu industrije i biznisa jest i vijest sa stranice Business.hr, kako su njemačke industrijske narudžbe, prema izvješću iz njihova ministarstva gospodarstva i tehnologije, u mjesecu listopadu pale za 2,2 posto, pritisnute oštrim padom stranih narudžbi.

- Sezonski i kalendarski prilagođene strane narudžbe pale su na mjesečnoj razini za 2,3 posto, pri čemu su osjetno smanjene one iz zemalja izvan eurozone i to za 2,9 posto. Smanjene su i narudžbe iz trgovinskih partnera eurozone, za 1,3 posto, dok su domaće pale za dva posto. Najnovije izvješće svjedoči o zaokretu, nakon što su u rujnu narudžbe njemačkoj industriji uvećane za revidiranih 3,1 posto u odnosu na mjesec ranije. Na pad narudžbi u listopadu najvećma je utjecalo 5,2-postotno smanjenje narudžbi investicijskih dobara. Ipak, trend u potražnji za industrijskim proizvodima i dalje upućuje na rast, što ukazuje na postojana pozitivna kretanja u industriji u nadolazećim mjesecima – piše Business.hr, pozivajući se na spomenuto izvješće.