Uspješan nastavak suradnje Komore Grada Mostara s njemačkom regijom Heilbronn-Franken

Josip Juratović, Heillbronn-Franken, Vlada HNŽ, Gospodarska komora Mostar, Dalibor Miloš
Na poziv zastupnika u njemačkom parlamentu, gospodina Josipa Juratovića, kao i predstavnika gospodarske i obrtničke komore Heilbronn-Fraken, gospodina Olivera Dursta i Ralf Schnörra, delegacija iz Mostara imala je priliku od 14. do 16. Listopada upoznati se sa sustavom dualnog obrazovanja, po kojemu je Njemačka svjetski poznata i priznata.

Zajedno s predstavnikom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, gospodinom Perom Ćirom Pavlovićem, predsjednikom Gospodarske komore Grada Mostara, gospodinom Daliborom Milošem, direktorom INTERA Tehnološkog parka, gospodinom Mladenom Kostićem, direktorom Zračne luke Mostar, gospodinom Marinom Raspudićem i gospodarstvenicima Grada Mostara, delegacija je sudjelovala u dvodnevnom programu koji se sastojao od dvije inicijative: primjena iskustava u dualnom obrazovanju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i uspostava redovne zračne linije Mostar <-> Stuttgart.

Program dvodnevne posjete započeo je prijemom u Gradskoj vijećnici Heilbronn, nakon čega je delegaciju ugostila voditeljica Sveučiliša u Heilbronn-u, Prof.Dr. Nicole Graf. Delegaciji je predstavljen način dualnog studiranja kojim se domaćini ponose i smatraju kako upravo ovaj model obrazovanja doprinosi kontinuiranoj kvaliteti proizvodnje i smanjenju broja nezaposlenosti. Sinergija teorije i prakse koju omogućuje suradnja između obrazovnih institucija, javnog i privatnog sektora, čine srž dualnog obrazovnog sustava. Ovakav model omogućuje tvrtkama i obrazovnim institucijama stalnu razmjenu informacija, a polaznicima stjecanje vještina koje su potrebne tržištu rada. Program prvoga dana posjete završio je obilaskom Obrazovno-tehnološkog centra Heilbronn-Franken.

Drugi dan posjeta, mostarska delegacija je imala priliku posjetiti Stukovnu školu Christian-Schmitt, Školu vinogradarstva Weinsberg, te tvrtku Schunk koja spada među najbolje tvrtke u Njemačkoj u provedbi dualnog sustava obrazovanja.

Ujedno je organiziran i sastanak u Zračnoj luci Stuttgart čija je tema bila uspostavljanje redovne zračne linije Mostar <-> Stuttgart, kao i iskustava Zračne luke Stuttgart u proširenju kapaciteta, što je od velikog značaja za mostarske goste, s obzirom na ciljeve i planove u vezi s unapređenjem i modernizacijom Mostarskog aerodroma.

Sastanku su prisustvovali zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović, predstavnik Vlade HNŽ-a Pero Ćiro Pavlović, predsjednik Gospodarske komore Grada Mostara Dalibor Miloš, voditeljica projekata Komore Andrea Čordaš, direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić, te direktor prometnog odjela Zračne luke Stuttgart Wolfgang Müller.

Članovi delegacije vratili su se u Mostar uz iznimno pozitivan ukupni dojam, ali i s namjerom nastavka suradnje s regijom Heilbronn-Franken, kako bi se kroz slijed daljnjih koraka osigurao proces poboljšanja poslovnog okružja u Gradu Mostaru i široj regiji.

Tajništvo Komore Mostar