Uređaji za kvalitetu goriva uskoro na crpkama FBiH

Gorivo, brnzin, nafta, benziska pumpa, benzin, Federacija BIH, poskupljenje, Livno, pljačka, crpka, gorio, benzin, Gorivo, Hrvatska zemlja, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, FBIH, Gorivo, cijena, poskupljenje, Gorivo, potrošnja goriva, blokada, prijevoznici bih, BIH, prijetnja, Gorivo, akcize, Gorivo, nafta, Gorivo, cijene, FBIH, Gorivo, inspektori, Gorivo, cijene, poskupljenje goriva, poskupljenje, uvoz automobila, dizel vozila, dizel, Gorivo, Crna Gora zemlja, Bosna i Hercegovina, cijene
Dugo najavljivani projekt, koji se spominje još od 2006. godine, spomenuto ministarstvo odlučilo je provesti o čemu svjedoči ovih dana raspisan javni natječaj u kojem traže odgovarajuće firme koje bi na benzinskim crpkama ugrađivale i servisirale mjerene instrument. Prema Pravilniku o načinu, evidentiranju i kontroli prometa naftnih prerađevina, uređaji bi automatsko mjerili nivo goriva na benzinskim crpkama, registrirali njegovu razinu, gustoću, temperaturu i prisutnost vode.

Elektronski bi se nadzirala istočena i zaprimljena količina goriva, stanje zaliha u spremnicima koji prije ugradnje moraju proći proceduru zakonske validacije i imati certifikat o validaciji izdan od Instituta za mjeriteljstvo BiH. Benzinske srpke moraju osigurati jedan analogni telefonski priključak za potrebe prijenosa podataka.

Kontrolni uređaji bili bi priključeni na javnu telekomunikacijsku infrastrukturu te se pomoću serijskog modema, preko analogne telefonske veze, povezuje na modem na središnji informacijski sistem u mjerodavnom nadzornom tijelu.Prijenos podataka uređaji bi obavljali automatski, na dnevnoj osnovi, u dogovoreno vrijeme, s tim da nadzorno tijelo može, kako stoji u Pravilniku, ručno inicirati prijenos podataka s uređaja u svakom trenutku.

Ako telekom-operateri dostave dokaz da tehnički nije izvediva instalacija analognog telefonskog priključka na benzinskim crpkama, podaci će se dostavljati mailom na službenu e-mail adresu Federalnog ministarstva trgovine i Instituta za mjeriteljstvo. Uz elektronski nadzor benzinskih crpki, Federalno ministarstvo trgovine trebalo bi realizirati i projekt praćenja oko 1050 cisterni koje prevoze naftu i naftne prerađevine u Federaciji preko GPRS sistema te projekt u naftnim terminalima u Pločama sličan kao i na benzinskim pumpama.

rtvslon.ba