Šokantno: Bradvici na ruke u vidu otpremnine isplaćeno čak 161.024 KM

Ivo Bradvica
...nakon okončanja direktorskog mandata uzimaju više od stotinu tisuća maraka na ime otpremnina koje im po zakonu pripadaju. Financijska policija FBiH utvrdila je da su direktori upravo najvećih gubitaša, poput Željeznica Federacije BiH, Krivaje - Zavidovići, Rudnika mrkog ugljena, uzimali od 100 i više tisuća maraka za otpremnine iako su im poduzeća zbog lošeg poslovanja ušla u fazu stečaja, piše Vecernji list.

Otpremnina u Aluminiju

Bivši direktor mostarskog Aluminija Ivo Bradvica u 2013. godini samo za plaće uzeo 137.196 KM, dok mu je na ruke u vidu otpremnine isplaćeno čak 161.024 KM, stoji u nalazu Federalne financijske policije. Bivši direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur, protiv kojeg je pokrenut sudski postupka zbog milijunskih gubitaka u ovom javnom poduzeću, nezakonitog potpisivanja ugovora s trećim pravnim osobama, naštimao je sebi bogatu otpremninu na kraju mandata. Iako je Union banka radila katastrofalno, njeni čelnici Jasenka Hadžialić i Šaćir Žiga mandat su okončali s otpremninama od po 11 tisuća maraka. Financijska policija ispituje sve te sporne ugovore o velikim otpremninama, ali je neizvjesno hoće li im se ikada suditi za kršenje zakona.

Smanjenje otpremnina

Po Zakonu o radu koji je donijela Vlada Federacije BiH iznos otpremnine ne može biti tako veliki jer pravilnici kažu da se za tu namjenu isplaćuju tri mjesečne plaće. Inzistirajući na smanjenju proračunske potrošnje u svim razinama vlasti Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tražila je od entitetskih vlasti reviziju Zakona o radu i rezanju otpremnina i drugih naknada koje se daju čelnicima javnih poduzeća. Nedavno je federalna Vlada izašla s priopćenjem u kojem se kaže kako se sprema radna verzija novog zakona o radu, kojim će Vlada sebi dati veće ovlasti u određivanju cijene rada.

"Nastavit ćemo pregovarati sa socijalnim partnerima kako bi dali veću ulogu Vladi u određivanju minimalne cijene rada i racionalizirali otpremnine" navodi se, između ostalog, u zaključcima Vlade Federacije BiH. Ponuđeni Zakon o radu već su kritizirali iz Sindikata BiH, ističući kako će njegovim donošenjem biti kažnjeni obični radnici.