​Prosječna plaća programera u Hrvatskoj u godinu narasla za 1.500 kuna, zarađuju prosječno 10.000 kn

haker

Tomislav Grubišić, CEO kompanija Bornfight i Mediatoolkit te suosnivač agencije Degordian, izradio je opsežnu analizu hrvatskog tržišta radne snage kad su u pitanju programeri – jedno od najtraženijih zanimanja posljednjih godina. Prema njegovoj procjeni u Hrvatskoj trenutačno u programiranju radi oko 10 tisuća ljudi, a ova je analiza obuhvatila njih 3 tisuće, pa se može smatrati prilično reprezentativnom, prenosi Bug.

Podaci iz analize, dobiveni anketiranjem, pokazuju da je trenutačna prosječna neto plaća programera u Hrvatskoj gotovo 10.000 kuna, a ostvaruje se kad osoba ima u prosjeku 4 godine iskustva. Prošle je godine prosjek plaće bio oko 8.500 kuna, što znači da je samo godinu dana kasnije, za jednaku razinu znanja i iskustva, moguće zaraditi i 1.500 kuna više.

Kada govorimo o programerima ne možemo izostaviti niti rastući trend otvaranja paušalnih obrta putem kojih se ovakvi poslovi mogu obavljati. Grubišićeva je analiza pokazala da je samo oko 5% programera angažirano u ovakvom aranžmanu.

Istraživanje je pokazalo da su 70% paušalaca seniori i leadovi te da oni u neto iznosu zarađuju 30% više nego programeri zaposleni u stalnom radnom odnosu. Konkretno, prosjek neto zarade senior i lead programera na ugovor o radu je 13.000 neto (bruto 2 za Zagreb je cca 24.000 kn) a prosjek senior i lead programera koji radi preko paušalnog obrta je 17.000 neto.

Cijela analiza dostupna je putem obrasca na ovom linku.