Nova uprava Aluminija do kraja mjeseca, Miloš i Ljubić u igri za direktora?

Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, Hyundai, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, Hrvatska, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, vjekoslav domljan, Željko Kordić, aluminij, alumunij, Željko Kordić, aluminij, propast, tvrtke, Nikica Ljubić, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, deblokada, nada, Aluminij Mostar, otpremnine, aluminij, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, doprinosi, osiguranje, Aluminij Mostar, samački hotel, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, čerupanje, platformaši, aluminij, Aluminij Mostar, vlada Federacije BiH, Vlada Federacije, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, dr. Dragan Čović, Zdenko Klepić, aluminij, Aluminij Mostar, aluminij, Aluminij Mostar
Naime, od dolaska na vlast iz HDZ-a BiH inzistiraju na promjenama upravljačkih struktura ponajprije u HT Mostar, Elektroprivredi HZHB te Aluminiju Mostar navodeći kako je su upravljačke strukture posljednje tri, četiri godine navedena poduzeća uništila i dovela na "prosjački štap". Od prvog dana naglašavaju kako se dosadašnje strukture moraju promijeniti kako bi se krenulo u oporavak te su ti procesi (uz određene poteškoće) u HT Eronetu i EP HZHB skoro pa završeni te je na red došao Aluminij.

Obezvrjeđivanje Aluminija

- Što se tiče preuzimanja udjela kapitala Vlade FBiH u Aluminiju, istina je da je u 2013. vlada ušla u vlasničku strukturu, gdje je i definiran njen udjel. Međutim, ako pogledate kako je prethodna vlada maćehinski upravljala tim javnim dobrom, onda se zapitate koja je bila svrha svega toga. Naime, u protekle četiri godine Aluminij je zabilježio pad prihoda i najlošije rezultate u svojoj povijesti. Sredstva su se bahato i netransparentno trošila. Takve stvari ne mogu biti slučajne i očito se radilo na tome da se Aluminij obezvrijedi kako bi kasnije bio dostupan određenim domaćim kupcima, kazao je u navedenom intervjuu Čović. Uz to, kaže kako je Aluminij u planu privatizacije jer je doveden u stanje neodrživosti, tako da aktualna vlast, kako kaže, spašava što se spasiti može, uz maksimalnu socijalnu osjetljivost i angažman na zaštiti prava radnika u tom procesu.

- Nova uprava će raditi na sanaciji poduzeća kao da neće biti prodaje, ali su uvjeti na tržištu takvi da ćemo biti sretni ako nađemo kupca koji će biti spreman dati pristojnu ponudu i ujedno poštivati socijalne i društvene aspekte ugovora, istaknuo je Čović.

Nova uprava

Podsjetimo, nova Vlada FBiH, već ranije je imenovala nove vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora Aluminija ispred državnog kapitala - Rafaela Gagru, Ivicu Raspudića i Dalibora Miloša. Nakon toga, došlo je do izmjene ove odluke jer je Miloš izabran da zastupa interese malih dioničara pa je u NO ispred Vlade FBiH ušao Zdenko Klepić. Inače, u NO sjedi ukupno sedam članova - tri ispred malih dioničara, tri ispred državnog udjela i jedan koji zastupa interese Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto mostarske kompanije.

U kontekstu promjena u upravljačkim strukturama treba napomenuti kako je za 24. kolovoza zakazana sjednica Skupštine dioničara, a jedna od točaka jeste razrješenje starih članova NO koji predstavljaju državni kapital te imenovanje novih v. d. članova NO. Vrlo vjerojatno, s obzirom na Čovićeve najave, nakon toga ide imenovanje nove v. d. uprave. Iako informacije o potencijalnim kandidatima "nema niti na mapi", u razgovoru s nekoliko izvoza bliskih ovoj tematici kažu kako je jedan od ozbiljnih kandidata upravo spomenuti Miloš.

Naime, on je i prošle godine bio jedan od kandidata za tu poziciju, ali je tada izabran Nikica Ljubić, a trenutačno zastupa interes malih dioničara i zasigurno dobro poznaje situaciju u i oko mostarske kompanije. Prema našim izvorima, kao potencijalni kandidat spominjao se i Damir Ljubić, koji u prošla dva mandata bio i federalni i državni ministar, a ostaje da vidimo koliko u svemu tome ima istine. Naime, osim predsjednika Uprave, u rukovodstvu Aluminija još su tri direktorske funkcije - izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak, izvršni direktor za ekonomsko-financijske, računovodstvene i komercijalne poslove te izvršni direktor za pravne, kadrovske i zajedničke poslove.

Prema tome, do kraja mjeseca bi se trebala iskristalizirati imena za ove četiri ključne pozicije u Aluminiju, a sve do tada o tome koja će biti može se samo špekulirati. Bilo kako bilo, od krucijalne važnosti je da ova kompanija koja zapošljava gotovo 1000 ljudi, od koje neizravno ovise još tisuće obitelji, koja je dugo godina žila kucavica ekonomije u Hercegovini, opstane te širi svoju proizvodnju i po mogućnosti zapošljava nove radnike.

dnevni list