Lijanović: U idućem mjesecu isplata poticaja poljoprivrednicima

Sastanku su prisustvovali predstavnici 19 poljoprivrednih udruženja Federacije BiH, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo se obvezalo na žurnu objavu Programa poticaja za 2011. godinu i Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji.

„Također, neriješene odnose poljoprivrednika i bivše Vlade FBiH vezano za poticaje u mandatu bivše vlade, detaljno ćemo analizirati i s pravnoga aspekta, o čemu ćemo u idućem razdoblju obavijestiti poljoprivredne proizvođače", rekao je ministar Ivanković-Lijanović.

Svjestan teškoga stanja u poljoprivredi, naglasio je kako podržava javno iznošenje nezadovoljstva stanjem u poljoprivredi, ali i kako je prava adresa za to ustvari Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH, saopćeno je.

„U njihovoj nadležnosti je da zaštite domaću proizvodnju i naše proizvođače da oporezuju luksuz kako bi se prikupila sredstva za dodatne poticaje u poljoprivredi. U tom smislu već sam pokrenuo i službene inicijative i očekujem žurnu akciju.

Konačno je vrijeme da se stane u kraj pogrešno vođenoj poljoprivrednoj politici u kojoj nije bilo zaštite domaće proizvodnje, u kojoj se forsirao uvoz i nije dovoljno poticala domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane", izjavio je dopremijer FBiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković-Lijanović.

(Fena)