Glasilo Europskoga parlamenta: Aluminij je svijetlom točkom BiH u 2016. godini

tvornički krug aluminij
Naime, redovito mjesečno glasilo za europske parlamentarce, EP Today, objavilo je opsežan tekst imena Žilava, klimava BiH obilježava godinu dana od predavanja zahtjeva za ulazak u EU (Resilient, shaky Bosnia marks a year since EU application), kojega potpisuje analitičar Sanford Henry, međunarodni stručnjak za transatlantsku trgovinu i bivši gostujući suradnik na Kraljevskomu institutu za međunarodne poslove Velike Britanije.

U uvodnomu dijelu, Henry raščlanjuje kako je, u proteklih godinu dana, malo toga išlo po planu za krhku državu, ističući pak kako je ohrabrujućom činjenicom to što je Predsjedništvo BiH ustrajalo u naporima na putu priključenja zemlje Europskoj uniji. On, kao prioritet, ističe zapošljavanje mladih, odnosno zaustavljanje odljeva mozgova, navodeći kako neke procjene govore o stopi nezaposlenosti u BiH od nevjerojatnih 44 posto, s čak dvije trećine mladih osoba bez zaposlenja i bez nade za zaposlenje u skorijemu razdoblju.

- Ohrabrujuće je vidjeti kako bh. vlasti provode gospodarske preustroje i povezivanja unutar zemlje, naspram prethodnih razdoblja, u kojima su se tri etničke skupine u državi uglavnom bavile same sobom, što je zaustavljalo napredak i narušavalo inovacije i ulaganja. Nedavno poslovno povezivanje Aluminija, proizvođača aluminija u hrvatski-većinskomu južnom gradu Mostaru, i JP Elektroprivrede BiH, proizvođača električne energije iz bošnjački-dominirajućega Sarajeva, dobrim su znakom razbijanja gospodarskih prepreka unutar BiH - uzeo je Henry poslovni iskorak Aluminija d.d. Mostar za pozitivan primjer promjena nabolje u BiH, predviđajući kako bi takova kretanja mogla privući i strane ulagače.

- Doista, partnerstvo Aluminija i Elektroprivrede BiH možda predstavlja odskakanje u godini koja je inače obilježena frustracijama i preprekama za BiH. Ali to pokazuje veliki potencijal države, i to pokazuje zašto Bruxelles, unatoč bezbrojnim ometanjima, ignorira BiH na svoj rizik. Nade i težnje svih građana BiH koji gravitiraju Europskoj uniji trebaju biti nagrađene, prije nego što bude prekasno - jasno je poručio ovaj svjetski priznati stručnjak, inače bivši glavni direktor Edmond de Rothschild Group i upravitelj Zaklade Lazard Freres, a danas partner u savjetodavnoj tvrtki Dr. Schwartz-Schilling & Partners.

Direktor Aluminija Mario Gadžić i predsjednik Nadzornoga odbora Društva Dalibor Miloš nisu krili pozitivan doživljaj javnoga priznanja Aluminiju na tako visokomu mjestu kao što je središte europske političke moći. Podsjetili su na činjenicu kako je, s razlogom, poslovni odnos s Elektroprivredom BiH u javnosti označen povijesnim, ali i na činjenicu da je do uspostave toga partnerskog odnosa došlo tek nakon suglasja i pune potpore čelnih ljudi svih vladajućih strana u Federaciji BiH, što također cijeloj priči daje posebnu težinu, evo sada prepoznatu i u europskoj sabornici.

Inače, europski zastupnici u EP Today pišu o temama za koje smatraju kako moraju biti u žiži pozornosti njihovih kolega. Razvozi ga se u više od 12 tisuća primjeraka svim zastupnicima u Europskomu parlamentu, kao i diplomatskim zajednicama u Bruxellesu (Belgija), Ottawi (Kanada), New Yorku i Washingtonu (SAD), New Delhiju (Indija) i u Ženevi (Švicarska).