Danas svečano otvorenje dvadesetog Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017.

Delfina Bošnjak

Otvorenju sajma ce prisustvovati vodeći lideri regije, novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik FBiH Marinko Čavara, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Sve ih je dočekao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, a na današnje svečano otvorenje očekuje se dolazak lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji će u Mostaru imati susrete s liderima iz regije, zamjenika ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyua i mnogih drugih.

Nakon niza međusobnih susreta tijekom popodneva, lideri su sinoć imali zajedničku večeru u restoranu "Romanca", na kojoj su razgovarali i o brojnim temama i izazovima pred kojima se nalazi regija.

Ovogodišnja zemlja partner Sajma je Republika Hrvatska, čiji će premijer Andrej Plenković, otvoriti ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

U sklopu Sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice.

Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas - jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.