Aluminij: Usvojen završni račun

Jednoglasno je prihvaćena činjenica da je visina gubitka ishodom sudara najviše cijene električne energije i najniže burzovne cijene metala u povijesti postojanja Tvornice, kada se uzme u obzir cijene svih ulaznih sirovina za proizvodnju primarnoga aluminija. Članovi Nadzornoga vijeća u cijelosti su usvojili su i zasebno Izvješće Uprave Društva o opsežnim mjerama štednje koje su, u konačnici, pridonijele da ukupan godišnji gubitak ne dosegne čak 80 milijuna KM, čemu smo, s rekordnom cijenom struje u svjetskim razmjerima, u iznosu od 57 €/MWh, doslovce jurili.

Posebnom je Odlukom odobreno pokrivanje gubitka smanjenjem dijela temeljnoga kapitala Društva, s obzirom na to da Aluminij nema akumuliranih sredstava, koja su iscrpljena dugogodišnjom svjetskom i unutardržavnom krizom, na tržištima metala i energenata, a u cijelosti je usvojen i Plan poslovanja Aluminija za 2013. godinu, kojega je članovima Nadzornoga vijeća ponudila Uprava Društva.

Donesena je i Odluka o sazivanju Skupštine dioničara Društva, za dan 18. travnja 2013. godine, s početkom u 10 sati, o čemu će, zajedno s usvojenim Dnevnim redom, koji je dijelom Odluke, javnost biti pravodobno izvještena, putom medija, kako Zakon i predviđa.

Bitno je i to što je na današnjoj sjednici NV-a Aluminija usvojena i nova Organizacijska shema Tvornice, kojom je osjetno smanjen broj razina, kao i izvršitelja u upravljačkim tijelima te su stvorene pretpostavke za još učinkovitiji rad zaposlenika.

Aluminij