Aluminij upisan u USAID-ovu Počasnu knjigu odgovornoga poslovanja

gospodarstvo, Aluminij Mostar, aluminij
Zapisavši kako će, i u vremenu ispred nas, Aluminij nastaviti, jednakom predanošću, njegovati društveno odgovoran rad u svim segmentima svojega djelovanja, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i Galerije Aluminij Darko Juka potpisao se u spomenutoj knjizi, predstavljajući Hercegovačkoga diva, kao najbolji primjer primjene DOP-a među velikim poduzećima u državi.

Juka je, u prepunoj dvorani, a u nazočnosti direktora Misije USAID-a u BiH Davida Bartha, pobudio zanimanje nazočnih, poručivši kako Aluminij postavlja nova mjerila u primjeni DOP-a i iznijevši konkretne pokazatelje Aluminijeve skrbi za okoliš, u smislu ulaganja više od 30 milijuna eura u zaštitu okoliša u proizvodnim sustavima, ali i u skrb za djelatnike, tlo, zemlju i zrak, potom kulturno i humanitarno djelovanje, potporu znanosti, medicini i projektima od društvenoga značaja. Podsjetio je kako je Aluminij integrirao DOP u svoju politiku i razvojnu strategiju, kako je certificiran prema zahtjevnim međunarodnim ISO standardima, ali i kako snažno osjeća činjenicu da država ima malo sluha za potporu primjeni DOP-a u radu poduzeća te, primjerice, uvoz opreme kojoj je svrhom podizanje razine zaštite čovjekove sredine, potpada pod višu carinsku stopu od 11 posto.

USAID-ovoj kampanji, organiziranoj u Mostaru pod sloganom Odgovorno djelovanje, dobro poslovanje, odazvao se čitav niz hercegovačkih gospodarstvenika, njih više od četrdeset, a zamjetno je bilo i zanimanje medijskih kuća. U samoj panel raspri sudjelovala su tri predstavnika malih, srednjih i velikih poduzeća, predstavnik Ministarstva za turizam i zaštitu okoliša HNŽ-a te jedan predstavnik medija, s osvrtom na ulogu medija u promidžbi društveno odgovornoga djelovanja tvrtki i svijesti o nužnosti takova pristupa radu u javnosti. Nakon Mostara, slični će skupovi uslijediti u Banjaluci i u Sarajevu.