Ubojicama ukupno deset godina zatvora

Presuda im je izrečena na osnovi sporazuma o priznanju krivnje sklopljenog s županijskom tužiteljicom Tanjom Marčinko, koja je zastupala navode optužbe. Marković je tako osuđen na osam godina zatvora zbog kaznenog djela ubojstva, a Šljivić na dvije godine zatvora zbog kaznenog djela pomaganja počinitelju poslije počinjenog kaznenog djela.

Izrazili sućut i kajanje


Presudu im je izrekao sudac za prethodno saslušanje, Mladen Jurišić, odmah nakon ročišta na kojem se razmatralo njihovo priznanje krivnje. Utvrđeno je da su krivnju priznali bez ikakvih utjecaja sa strane i da nisu bili ničim ucijenjeni. Obranu osuđenog Markovića zastupao je odvjetnik Davor Šilić, dok je osuđenog Šljivića zastupao odvjetnik Rizo Tvrtković.
U završnoj riječi stranaka, odvjetnik Šilić je izrazio samo sućut oštećenoj obitelji i ostao kod sklopljenog sporazuma s Tužiteljstvom. Isto je izjavio i odvjetnik Tvrtković, dodavši da predlaže ukidanje pritvora svome branjeniku, jer je došlo do izmjene u optužnici koja Šljivića ne tereti za kazneno djelo ubojstva. I optuženi su izjavili sućut obitelji i iskreno kajanje.
Sudac Jurišić je rekao kako će se posebno donijeti odluka o pritvoru. U kaznu će im biti uračunato i vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru i to Markoviću od 21. siječnja ove godine, a Šljiviću od 13. siječnja.

Dovoljno dokaza


Sudac Jurišić je naglasio kako u spisu postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju krivnju optuženih da su počinili kaznena djela koja su im u optužnici stavljena na teret. Priznanjem krivnje njih dvojica su se odrekla prava na redovito suđenje, a i sam Sud se vodio činjenicom da bi redovito suđenje trajalo dosta dugo vremena, jer se svi svjedoci i vještaci nalaze u susjednoj Republici Hrvatskoj. Na jučerašnjem ročištu u maloj sudnici Županijskog suda u Mostaru bile su i dvije kćerke ubijenog Grubišića, Jadranka Brkić i Bojka Kozina. Njih dvije su prigovorile kako im je žao što ih Sud nije pozvao na ročište, nego su to doznale na drugi način i od početka se nisu slagale s bilo kakvim sporazumima već su se nadale redovitom suđenju sa saslušanjem svjedoka i vještaka.

Preprodaja deviza


Podsjećamo, Mirko Grubišić (55), koji se bavio preprodajom deviza, ubijen je 11. siječnja ove godine. Grubišić je ubijen vatrenim oružjem u svom automobilu Mercedes, registracijskih oznaka DU-991 DS, na parkiralištu ispred stambene zgrade u Ulici kneza Branimira. Navodno je popio kavu u obližnjem kafiću, nakon čega je, najvjerojatnije po pozivu na mobitel, otišao u svoje vozilo. Nedugo nakon toga, mrtvoga u Mercedesu pronašao ga je jedan mladić. Navodno su mu otvorena vrata Mercedesa bila sumnjiva, te je tako spazio mrtvo tijelo obliveno krvlju, a krvi je bilo i po pločniku. Sve se, čini se, odigralo vrlo brzo jer nitko od susjeda, ali i gostiju obližnjeg kafića, ništa nije čuo pa se pretpostavlja da je ubijen pištoljem s prigušivačem. Javna je tajna da se ubijeni Grubišić bavio preprodajom deviza na crno na veletržnici u Metkoviću, te je tako dolazio u vezu s različitim skupinama ljudi. Dan kasnije na osnovi razmjene podataka s MUP-om Republike Hrvatske, policija MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije uhitila je Šljivića i Markovića.

Piše: N. Dedić/dnevni-list.ba