Otac silovane studentice: Neka nam osumnjičeni ne prilazi!

...polovicom studenoga prošle godine u Podstrani nakon što je čuo vijest da je R.Š. (20), osumnjičen za njeno silovanje, pušten iz Istražnog zatvora.

Tijekom prikupljanja dokaza R.Š. (20) je zadržan u Istražnom zatvoru kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke. Vršnjak ozlijeđene djevojke odmah je nakon događaja osumnjičen za kazneno djelo silovanja. Tog poslijepodneva u Podstrani je bilo još nekoliko njihovih vršnjaka koji su u međuvremenu ispitani.

Prije toga se čekalo da budu gotovi toksikološki nalazi uzoraka krvi koji su uzeti od svih prisutnih na zabavi u Podstrani. Nalazi su pokazali da je R.Š. bio pod utjecajem alkohola, ali ne i droge. Odmah nakon privođenja R.Š. je u svojoj obrani negirao počinjenje kazenog djela. Nakon što su ispitani svi svjedoci, dva mjeseca od događaja R.Š. je pušten da se brani sa slobode.

- Svatko normalan upitat će se zašto je on pušten jer bi mogao ponoviti što je napravio. Moja kćer se oporavlja, ali jako sporo. Taj njezin oporavak ne znači i da je ona dobro. Ona i nadalje ima stomu i tko zna kada će moći podnijeti operaciju kojom bi se pokušalo popraviti stanje kako bi probavni trakt normalno funkcionirao. Unatoč našoj želji da ona ozdravi, svjesni smo i supruga i ja kako će naša kći nositi posljedice do kraja života - potresen je otac studentice.
Ima čist dosje

Istražni zatvor može se odrediti zbog opasnosti od bijega, mogućnosti ponavljanja kaznenog djela i mogućnosti ometanja istrage. Zbog opasnosti od bijega, osobe se pritvaraju ako nisu hrvatski državljani ili ako se ne odazovu sudskom pozivu, a zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela ako su otprije počinitelji sličnih nedjela. Kod studenta R.Š. nije bilo osnova za istražni zatvor ni za jedan od ta dva slučaja, već samo kako bi se izbjeglo ometanje istrage utjecajem na svjedoke. Kako su oni u međuvremenu svi ispitani, više nije bilo zakonske osnove za njegovo zadržavanje u Istražnom zatvoru.

Mnogi su na vijest o njegovu puštanju postavili pitanje postoji li mogućnost da pokuša ponovno nešto slično, međutim dosje R.Š. ne pokazuje da je do sada bio počinitelj takvih kaznenih djela. Također je iz odluke da se nad njim ukine istražni pritvor očito kako i nitko od dosadašnji svjedoka nije upozorio na njega kao na osobu koja je sklona napadima na djevojke u fizičkom i seksualnom smislu. Upravo zato za tužiteljstvo i sud daljnji istražni zatvor nije osnovan. Nesretna studentica još uvijek se ne sjeća što se točno dogodilo tog poslijepodneva.

Slobodna Dalmacija