Državljanin BiH pripremao nekoliko terorističkih napada?

Navedena skupina koja je optužena još u srpnju 2009. tereti se da je pripremala ubojstva, otmice i napade na prekomorske zemlje, te američke vojne baze, a jedna od njih je i baza marinaca u Quanticu. Osim Subašića u skupini se nalazi Daniel Patrick Boyd (39), Dylan Boyd (23) i Zakariya Zak Boyd (21), Hysen Sherifi (26) i Mohammad Omar Aly Hassan (23), Ziyad Yaghi (22). Osmi osumnjičenik Jude Kenan Mohammad (21) trenutačno je, prema informacijama, u Pakistanu, dok je deveti član skupine Bajram Asllani (29) uhićen ovog lipnja na Kosovu pod optužbom da je pribavljao materijale za potporu terorističkim aktivnostima. No, ubrzo je pušten.
Urota

Subašić koji se zajedno s vođom skupine Danielom Patricom Boydom tereti da je pripremao zavjeru u kojoj je bilo planirano niz napada, već se jednom pojavio na raspravi zajedno sa šest suoptuženika, ali je zbog problema u prevođenju i sukoba interesa njegovog prevoditelja saslušanje odgođeno. Iako je suđenje zakazano tek za rujan iduće godine, već se sada zna niz podataka o navedenoj skupini, a posebno je zanimljiv dio koji govori i započinjanju džihada u SAD-u. Boyd kao vođa skupine optužen je da je još tijekom 2006. godine kupio određenu količinu oružja, a zatim je tijekom iste, ali i iduće godine nekoliko puta putovao na Bliski istok zajedno sa svojim sinovima. Novac koji se koristio mijenjao je nekoliko ruku, a prema nalogu FBI-a., Boyd je konstantno govorio o važnosti započinjanja džihada.

Poznat od ranije

Inače, Subašić je od ranije poznat policijskim snagama u našoj zemlji, a protiv njega je do sada podneseno oko 15 kaznenih prijava za različita razbojstva i krađe i fizičke obračune. Među četiri tjeralice za njim jedna je čak i međunarodna. Prema podacima FBI-a, Subašić je do 1996. godine živio u Banjoj Luci, a nakon toga je prvo izbjegao u Njemačku. Nakon što je jedno vrijeme živio i u Švicarskoj, na kraju se preselio u SAD.

Puštanje na slobodu

Sudac Eulexa oslobodio je nedavno pritvora Bajrama Aslanija, uhićenog po nalogu tužiteljstva SAD-a zbog sumnje da je planirao terorističke akcije u SAD-u i na Kosovu.
Aslani, koji je jednu noć proveo u pritvoru, oslobođen je zbog nedostatka dokaza, uz obvezu da se javlja policiji dva puta tjedno. Sam je u više navrata kazao da nije kriv.

dnevni list