Drama na Savi: Specijalac ga izvukao u posljednji čas

Ivan Plevnik (44), graditelj savskih brodova, zbog čega godinama nosi nadimak Savski Vuk, od subote ujutro bio je zatočen na svom brodu u blizini zagrebačkoga kluba Brazil. Kako doznajemo, čuvao je novi brod od mogućeg potonuća zbog nabujale Save. Pomoć nije pozvao on nego anonimna prolaznica. Vatrogasci i policajci stigli su u nedjelju ujutro. Gumenjakom su krenuli po njega, no ubrzo su odustali. Policija je zaključila da ga ne mogu drukčije spasiti nego da ga dignu helikopterom. U 14.15 sati stigli su specijalci i krenuli su ga spašavati.
- Ne želim helikopter. Kruha želim - vikao je Plevnik, koji je inzistirao da mu policajci donesu malo kruha i vode te sajlu kojom bi pričvrstio brod. Specijalci su ipak krenuli u akciju. Jedan od njih na sajli se spustio iz helikoptera i uhvatio Ivana te ga nakon četverominutnog naguravanja prenio na sigurno. Nakon nekoliko trenutaka Ivanov je brod potonuo. Plevnikov prijatelj Radoš Beč smatra kako je policija odgovorna za potonuće broda jer, kako procjenjuje, nije bilo nikakve krizne situacije.
- Ivan se opirao jer su po njega došli helikopterom, a ne čamcem, kako je tražio. Policajci su se vjerojatno prepali vidjevši ga sa sjekirom, ali njemu je sjekira trebala da presiječe sajlu - rekao je Radoš i dodao kako je Ivan sad sigurno u šoku. To mu je bio novi brod. Štetu ne može procijeniti.

- Brod se dobro držao i sve bi bilo u redu da ga nisu krenuli spašavati helikopterom. Pa čuli ste ga da viče kako ne želi helikopter. On je Savski Vuk - rekao je poznati glumac i pjevač Frano Lasić, vlasnik broda Brazil, koji je izradio Ivan Plevnik. Kako doznajemo, Plevnik je odbijao pomoć specijalaca ATJ-a Lučko. Zapovjedniku je psovao majku, pobjegao je u brod i zaključao se. No specijalac ga je uspio izvući, a i Plevnik je popustio nakon što mu se brod počeo puniti vodom. Na brodu je, kako su rekli u policiji, imao rupu, kroz koju je ulazila voda, pa su optužbe na račun policije smiješne.

ŠETAČI VIKALI: OVO JE KAO U 'JAMES BONDU'!
Policija je zatvorila dio nasipa uz Savu kako bi helikopter mogao sletjeti na improviziranu pistu. Kad je helikopter prvi puta sletio, specijalac se u gotovo tri minute spojio na sajlu. Helikopter ga je povukao i nekoliko minuta kružili su oko Plevnikova broda, nakon čega se spustio na brod. Šetači koji su gledali spašavanje oduševljeno su vikali: “Ovo je kao u Jamesu Bondu”.

izvor: 24stata.hr / Tea Kvarantan