Dragica Bunić godinama ležala mrtva u stanu

Sumnjaju na samoubojstvo

Kako SAN saznaje u MUP-u Županije/Kantona Sarajevo, na licu mjesta je konstatirano da na tijelu žene nema tragova nasilja, te da je u stanu mrtva ležala od ljeta prošle godine. Njeno je tijelo, po okončanju uviđaja, prevezeno u prosekturu Bare, gdje će danas vještak za sudsku medicinu Nermin Sarajlić obaviti obdukciju, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.

Smrt, po svemu sudeći davno zaboravljene Dragice Bunić poznatije kao Patricija, šokirala je kako stanovnike naselja Dobrinja, Sarajeva tako i sve građane BiH. Njena smrt otkrivena je sasvim slučajno i to kada je ženina susjeda sa četvrtog sprata obavijestila predstavnika stanara ove zgrade, Envera Fađana da joj curi voda i za koju pretpostavlja da potječe od sprata iznad nje. Fađan je tada pozvao upravitelja zgrade "OKI Upravitelj" koji su izašli na lice mjesta kako bi ustanovili o čemu se radi. Kada su vidjeli da je na osmom spratu sve u redu, krenuli su na sedmi sprat, ali su naišli na zaključana vrata. Tada su, kako saznajemo, uposlenici firme za održavanje razvalili bravu kako bi mogli da uđu u stan i poprave kvar. U stanu ih je dočekao zastrašujući prizor. Na krevetu je ležalo beživotno tijelo, koje je bilo kako kažu susjede stradale "u mumificiranom stanju".

Iako će nalaz obdukcije pokazati točan uzrok smrti, komšije nagađaju da je moguće da se 62-godišnjakinja ubila tako što je popila tablete, jer je oko nje u stanu pronađeno razbacano nekoliko vrsta različitih tableta. S druge strane, susjede pričaju da je vrlo moguće da je žena preminula i prije pet ili šest godina jer je dugo vremena niko nije nigdje viđao.

Prije dvije godine jedan od sada bivših stanara se žalio na smrad u ulazu, te da se ljeti mnogo više to osjeti nego zimi. Otišao sam u prisustvu policajca da provjerimo šta se dešava, ali mi je on tada rekao da je on u ulozi posmatrača i da je onaj ko otvori vrata i promijeni bravu dužan da se brine o tom stanu. S obzirom da sam stanujem nekoliko spratova niže, pitao sam nekog od komšija Bunićeve da preuzme tu odgovornost. Međutim, na to niko nije pristao, tako da stan nismo ni otvarali - kaže Enver Fađan. On dodaje da mu je poznato da je zgradom kružila priča da se Dragica udala za osobu sa Pala po prezimenu Komjenić.

Psihički oboljela

S obzirom da je dugo vremena nismo viđali, mislili smo da se odselila. Čak je bila promijenila i prezime na vratima stana i poštanskom sandučetu - dodaje Fađan i ističe da je 62-godišnjakinja nedugo nakon toga nestala bez ikakvog traga, te da niko nikada nije ni pomislio da se takvo šta desilo.

Susjeda Sadeta Selimović za "San" je kazala kako Dragicu nije mnogo poznavala, za razliku od njenog oca Martina.

- Martin je do prije rata sa suprugom Marom živio u Hercegovini, a Patricija i njen brat Milan su bili u ovom stanu. Kada je počeo rat u stan je stigao i Martin. Tu je bio cijelo vrijeme, a naknadno je u Sarajevo stigla i njegova supruga Mara. Kada je Martin preminuo, Mara se razboljela, a i ona je ubrzo preminula. Patricija ju je njegovala dok je bila bolesna, a ona je psihički oboljela nakon toga - kaže Sadeta Selimović.

I druge susjede su potvrdile da se Dragica nakon smrti majke počela čudno ponašati, a jedne je prilike kako ističu, vrata stana isprljala zemljom. Često je, dodaju komšije, dolazila i odlazila od kuće, pa nikome i nije bilo čudno što je nije bilo duže vremena.

- Prije tri godine su dolazili Patricijini rođaci iz Beograda, tražeći nju i brata Milana, ali nikoga u stanu nisu našli, pa su se vratili - kaže jedna od komšinica za "San", i dodaje da je Milan poslije rata otišao negdje, te da je kasnije čula priču da su imali još jednog brata koji je živio van BiH.

Saznali smo i to da su električna energija i centralno grijanje već odavno bili isključeni umrloj 62-godišnjakinji, a njeno poštansko sanduče jučer je bilo prepuno raznoraznih neplaćenih računa i opomena.

A. Brkić Čekić

Šta kažu u firmi "OKI Upravitelj"

U firmi "OKI Upravitelj" jučer su nam potvrdili da je ekipa uposlenika po zahtjevu stanara izašla na lice mjesta, te da su u dogovoru sa stanarima obili bravu i otvorili vrata, a u cilju saniranja kvara.

Inače, u ovoj firmi tvrde da ovo i nije prvi put da u stanu prilikom neke intervencije nađu leš.