DNK tragovi otkrili jednog od pljačkaša

pljačkaši

On je uhićen u nedjelju u Kaknju na osnovu tjeralice Osnovnog suda u Vlasenici.

Izvor blizak istrazi je kazao da su Hrustića s pljačkom banke u Han Pijesku povezali DNK tragovi. Na isti način povezan je i s pljačkom banke u Driniću.

"Vještačenjem tragova iz banke u Han Pijesku policija je došla do saznanja da je N. H. jedan od sudionika pljačke. Nakon toga je za njim raspisana tjeralica na osnovu koje je i uhićen. Za njim je već postojala tjeralica koju je raspisala policija iz Mrkonjić Grada zbog pljačke Pavlović banke u Driniću", rekao je ovaj izvor.

Hrustić je predan Policijskoj upravi Istočno Sarajevo i poslije ispitivanja odveden je u pritvor u Kazneno popravni zavod Istočno Sarajevo.

"Osumnjičenog N. H. teretimo za tešku krađu, a njegovo uhićenje je rezultat dobre suradnje Policijske uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Zeničko-dobojske županije", priopćeno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Dodali su da je osumnjičenom Osnovni sud u Vlasenici ranije odredio pritvor na osnovu kojeg je i odveden u KPZ Istočno Sarajevo.

Ekspozitura Pavlović banke u Ulici Srpske Vojske u Han Pijesku opljačkana je 14. svibnja 2015. godine u 2.15 sati. Tada su tri razbojnika za svega 22 minute provalili u banku i iz nje iznijeli sef sa 180.000 maraka i pobjegli. Istragom je utvrđeno da su prvo isjekli kablove alarma, a zatim razvalili ulazna vrata i ušli po plijen. Pljačku su snimile kamere video-nadzora banke koji provalnici nisu uspjeli da onesposobe. Oni su nakon izlaska iz banke otvorili sef i iz njega uzeli novac, a zatim su ga odbacili u potok u blizini. Pobjegli su vozilom u kojem ih je već čekao četvrti sudionik. Policija je odmah nakon pljačke privodila nekoliko osoba i ispitala ih, ali tada niko nije osumnjičen.

Ekspozitura Pavlović banke u Driniću opljačkana je u noći između 4. i 5. kolovoza 2014. godine. Pljačka je počinjena na sličan način kao i ekspozitura banke u Han Pijesku. Provalnici su obili ulazna vrata na banci i po ulasku su eliminirali video nadzor, a zatim ukrali metalnu kasu sa 160.000 maraka. Osumnjičeni Nevzudin Hrustić sa ovom pljačkom je povezan nakon godinu i pol dana istrage. Odali su ga DNK tragovi koje ostavio iz sebe. On tada nije bio dostupan policiji i za njim je raspisana tjeralica.

Poslovnice "Pavlović banke" u Bijeljini, ali i drugim gradovima, bile su i ranije česta meta pljačkaša. Najveća količina novca iz Pavlović banke ukradena je 2005. godine. Tada su razbojnici presreli vozilo koje je transportiralo novac ove banke i ukrali 1,8 milijuna maraka. Policija je rasvijetlila taj slučaj, a za organiziranje ove pljačke osumnjičen je Anes Kurbegović. Pavlović banka bila je na meti i u Bijeljini 2013. godine kada su dva lopova ukrala 28.000 maraka. Ekspozitura u Istočnom Sarajevu opljačkana je 2009. godine, a ukradeno je 30.000 KM.

Privođen i u Srbiji: Nevzudin Hrustić ranije je bio član četveročlane bande pljačkaša iz Srbije koja je razbijena 2008. godine. Grupa je uhićena u listopadu te godine dok su obijali poštu u blizini Zrenjanina. Organizator grupe je bio Vjekoslav Jasika iz Prijepolja, a pored Hrustića činili su je i Slobodan Vasić iz Tuzle i Nikola Minić iz Beograda. Procjenjuje se da su članovi te grupe do tada iz poslovnica pošta i banki ukrali nekoliko milijuna dinara.