Zubac sa policijskim agencijama sastančio u ugostiteljskim objektima: Ukupan ceh 30.074 KM

Zgrada SIPA-e

...objekt vrijedan više do 25 milijuna maraka, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, revizori su provjerama u poslovanju ove agencije u prošloj godini utvrdili da se za smještaj specijalne postrojbe plaća mjesečni zakup prostora od 1117 m2, i to u u iznosu od 17.058 KM mjesečno. Nije pojašnjeno zbog čega se plaća dodatni zakup, kada je SIPA smještena u novoizgrađeni objekt za čiju izgradnju je iz budžeta izdvojeno više od 25 milijuna maraka.

Prethodno je planirano da se za izgradnju sjedišta SIPA-e u Lukavici izdvoji 18 milijuna KM, no tijekom godina iznos vrijednosti radova je stalno uvećavan, a samo prošle godine je izvođaču radova firmi Integral Inžinjering isplaćeno skoro milijun KM za izvansudsku nagodbu.

Osim toga, revizori su usprkos ukupnoj pozitivnoj ocjeni, iznijeli niz zamjerki na rad rukovodstva, a posebno u pogledu troškova reprezentacije za koju je utrošeno 63.606 KM. Čak polovica, 30.074 KM, od toga je utrošeno na eksternu reprezentaciju u ugostiteljskim objektima.

- Analizom troškova uočili smo da su često kao povod navedeni radni sastanci sa drugim policijskim agencijama BiH, za koje su troškovi realizirani u ugostiteljskim objektima. Na osnovu tako navedenih obrazloženja ne može se potvrditi da su nastali u svrhu koja je uobičajena za realizaciju navedenih izdataka ili su u funkciji promocije Agencije i njene uloge u društvu - naveli su revizori.

Osim toga, istaknuto je da su za internu reprezentaciju u sjedištu Agencije rukovoditelji utrošili 13.325 KM.

- Mada se pojedinačna potrošnja kreće u dozvoljenim limitima i vrši se mjesečno praćenje, utvrdili smo da također nedostaju obrazloženja o povodu nastanka troška, te se može zaključiti da se troškovi odnose na svakodnevno korištenje napitaka koji se ne mogu provesti pod reprezentaciju - zaključeno je u izvješću.