Željeznice FBiH zainteresirane za ponovnu uspostavu linije Sarajevo - Beograd

...sastali su se u utorak u Beogradu i razgovarali o temama od zajedničkog interesa za obje kompanije. Prije svega, razgovarano je o rješavanju dužničko-povjerilačkih odnosa između ŽFBiH i ŽS, komercijalnoj suradnji u oblasti prijevoza i mogućnosti pokretanja putničkih vlakova.

Na sastanku na kojem su nazočili najbliži suradnici predsjednika obje uprave, usuglašen je iznos potraživanja ŽFBiH od ŽS, po osnovu korištenja vagona u vlasništvu ŽFBiH koji se nalaze na tračnicama ŽS i razmatran je prethodni Protokol o načinu izmirenja.

Dogovoreno je da se dinamika i modaliteti izmirenja duga još dodatno i obostrano razmotre i usuglase, do konačnog potpisivanja predviđenog sredinom veljače na zajedničkom sastanku u Sarajevu.

Na sastanku u Beogradu izražena je spremnost za izravnu komercijalnu suradnju ŽFBiH i ŽS, te su razmatrana načela i modaliteti po kojima bi funkcionirala.

Posebno je značajno usvojeno načelo po kojem jedna željeznička uprava uime druge može izravno i bez posrednika zaključiti ugovor sa korisnikom na ukupnoj relaciji prijevoza i s tim regulirati sve obveze uključujući i obvezu plaćanja.

Rok za usuglašavanje konačnog ugovora je sredina veljače, kada je planiran ponovni zajednički sastanak u Sarajevu.

S obzirom na to da su obje željezničke Uprave iskazale interes za ponovnu uspostavu putničkog prometa na relaciji Sarajevo - Beograd - Sarajevo, zaključeno je da nadležne službe razmotre potrebne elemente koji trebaju opravdati odluku o uvođenju vlaka na ovoj liniji.

Ovi elementi se, prije svega, odnose na potencijalne tijekove putnika, konkurentnu cijenu i brzinu.

Na sastanku je, zbog promijenjenih uvjeta prometa vlakova preko HŽ, razmatrana mogućnost da se trasa vlaka uspostavi preko granične stanice Zvornik, za koju postoji i veći interes putnika.

ŽS u svojim planskim aktivnostima imaju predviđenu rekonstrukciju dijela pruge na dijelu Brasina - Ruma koja treba omogućiti veće brzine i osovinsko opterećenje. Isto tako, ŽS raspolažu i potrebnim transportnim kapacitetima - dizel motornim vlakovima većeg komfora, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.