FOTO  Završena Međunarodna konferencija „Upravljanje opasnim i neopasnim otpadom u regiji“

U organiziranom obilasku Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Mošćanica“, oko 50ak sudionika Konferencije, zajedno sa predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, jutros je posjetilo 11 km udaljenu regionalnu deponiju, koja je odličan primjer implementiranog projekta i zajedničke suradnje lokalnih i federalnih vlasti sa Svjetskom bankom. U dva dana trajanja Konferencije na kojoj se raspravljalo o problemima otpada i mogućim rješenjima za održivo upravljanje otpadom, naglašavajući kako je pitanje upravljanja otpadom ne samo okolišno, nego i gospodarsko, više od četiri stotine sudionika, predstavnika relevantnih institucija, lokalnih i regionalnih zajednica, gospodarstvenika, eminentnih domaćih i inozemnih znanstvenika i stručnjaka te predstavnika međunarodnih institucija i organizacija, predstavnika vlada država šire regije, donijeli su sljedeće zaključke:

ministarstvo turizma i okoliša

1.Važnost upravljanja otpadom - Otpad ne treba tretirati samo i isključivo kao okolišno pitanje jer je generirani otpad roba koja se kao takva tretira sve dok ima ekonomsku vrijednost, odnosno otpad je strateški resurs koji se mora većim dijelom iskoristiti kao sirovina i energetski resurs. Održivo upravljanje otpadom na svim razina treba imati i ekonomski i socijalni karakter odnosno poticati tehnološki razvoj i novo

2.Regionalna suradnja - Na konferenciji je istaknuta važnost regionalnog povezivanja i suradnje među susjednim državama kako sa stajališta razmjene različitih iskustava tako i sa stajališta prekogranične suradnje u oblasti zaštite okoliša, jačanja energetske učinkovitosti, zajedničkog korištenja industrijskih kapaciteta za zbrinjavanje otpada u regiji te jednostavnijeg pristupa financijskim fondovima EU i drugih međunarodnih institucija.

3. Uspostava održivog i jednoobraznog sustava na razini BiH- Međuentitetsko tijelo za okoliš Imajući u vidu Ustavom utvrđenu podijeljenu nadležnost u oblasti okoliša, Međuentitetskom tijelu za okoliš predlaže se da žurno utvrdi održiv i jedinstven model sustava upravljanja otpadom na razini Bosne i Hercegovine.

4.Zakonska regulativa-podzakonski akti-provedbeni propisi- Nakon utvrđivanja održivog i jedinstvenog modela sustava upravljanja otpadom, nužno je žurno donošenje podzakonskih akata kao provedbenih propisa, pri čemu treba voditi računa o svim relevantnim direktivama EU/EC, a s ciljem implementacije izabranog jedinstvenog modela u praksu. Pri tome treba voditi računa i o gospodarskoj komponenti te omogućiti ravnopravno sudjelovanje kako javnog tako i privatnog sektora. U cilju održivog upravljanja otpadom nužno je provesti jačanje institucija, edukaciju kadrova i poboljšanje tehničkih kapaciteta na svim razinama vlasti Bosne i Hercegovin.

5.Jačanje javne svijesti - Upravljanje otpadom i zaštita okoliša u cjelini zahtijevaju žurno podizanje razine javne svijesti o pitanjima važnosti održivog upravljanja prirodnim resursima pri čemu važnu ulogu imaju javni mediji, civilni i nevladin sektor. Navedene zaključke, nakon što ih je pred sudionike iznio federalni ministar okoliša i turizma, te predsjednik Organizacijskog odbora,dr.sc.Nevenko Herceg, sudionici su usvojili, te posebno izrazili zahvalnost potpori i uključenosti u rad Konferencije i sektor okoliša relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, a na poseban način Svjetske banke i Europske komisije u BiH. Posebno je korisno ocijenjena razmjena uzajamnih iskustava međunarodnih i domaćih kompanija, uz preporuku da se ta praksa nastavi i u buduće.

URED MINISTRA