Vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić i Husein-ef Kavazović pozvali na smirivanje situacije i otvaranje dijaloga u BiH

Kardinal Vinko Puljić, Husein ef. Kavazović, poziv

Na samom početku na pitanje novinarke kako na ove izgrede u BiH gleda Kardinal Puljić, on je rekao: "Pa ja koji sam proživio cijeli rat vrlo sam potresen, prvo gledajući paljevine koje me jako uzbuđuju, jer me podsjećaju na ono što sam proživio te koje kada vidim eskalirano jednu agresiju, jedno nasilje mene boli. Zato bih nekako htio reći da ovako nećemo riješiti, ako ćemo samo uništiti ono što još imamo, inako je puno toga uništeno, a idemo sad još uništiti. Ja razumijem građane da traže svoja prava, i u tome ih svesvrdno podržavam. Trebamo riješiti pitanje svih ovih neriješenih problema koje stoje i na neki način tako usporeno se rješavaju. Možda je ovo lekcija da stvarno koji nose vlast jednostvano odgovore adekvatno ovom potezu i mislim da trebamo zaustaviti strasti i nasilje i demokratskim putem tražiti da ovo malo zemlje što nam je ostalo da je sačuvamo i izgradimo. Zato bih pozvao sve ljude, sve građane Bosne i Hercegovine, učinimo pozitvnom energijom, ovo je prejako za mene, možda sam pod dojmovima onoga što sam proživio u ratu pa me to jako potresa. A onda bih na poseban način pozvao sve naše vjernike da svatko na svoj način kako narod veli, Bogu se pomoli, Bože prosvijetli pamet onima koji imaju vlast, a svima nama da ugasimo svoje one negativne energije i pobudimo u sebi onu ljudskost, onu plemenitost koja može doprinijeti boljoj budućnosti".

Zatim je Husein ef. Kavazović rekao: "Pa mi svi sigurno možemo kazati, primjetiti, da su razlozi dakle ovoga revolta na neki način dakle socijalne prirode. Već dugo dakle ti razlozi postoje za jedan bunt ili za jedan protest bolje reći, ali svakako da i kada protest izražavamo zbog stanja koje imamo nije primjereno i nije prihvatljivo na koncu nasilje dakle pokazati prema drugima, prije svega prema ljudskim života, a vidjeli smo da su bili ugroženi ljudski životi, a isto tako prema imovini. Mi smo svi proživjeli jedno teško stanje, stanje agresije na BiH, stanje razaranja, stanje uništavanja života, imovine ... Imali smo jako puno žrtava, imali smo jako puno prognanih ljudi, uništene imovine, uništenih objekata na svakoj strani. Zbog toga smatramo i apeliramo kao vjerski poglavari prije svega na roditelje, vidjeli smo jako puno djece ili omladine da tako kažemo da je bilo u ovom revoltu koji su pokazali ipak jedan nasilnički odnos prema drugima i prema imovini. To naravno nije prihvatljivo i moramo to svi zajedno na neki način osuditi i tražiti naravno od vlasti, od politike da bude vrlo odgovorna i da bude osjetljiva prema socijalnim problemima koje imamo. Oni su dugo već prisutni. Okretanje glave od ovoga neće izliječiti da tako kažemo ovu bolest koju trenutno imamo". Na kraju na pitanje novinarke koju bio poruku poručio građanima ali i vlastima kardinal Puljić je rekao: " Pa možda ne bih se usudio baš mjerodavno nego kao građanin ove zemlje i kao čovjek koji je u crkvi odgovaran za vjeru i naučavanje i morala pozvao bih sačuvajmo dostojanstvo čovjeka.

Dostojanstvo čovjeka, bilo svaki u sebi i u drugome s kojim surađujemo. Onda volimo ovu zemlju, volimo je tako da je ne rušimo, nego da je izgrađujemo. A vlasti, nažalost žao mi je što su dovele do ovoga, trebale su imati sluha i međunarodna zajednica i nosioci vlasti, da ne dozvole da dođe do ovakvoga eskaliranja. Trebali su puno ranije odgovorno poduzeti svoje poteze i ja se nadam da će im ovo itekako jasno dati do znanja da moraju biti odgovorniji vođenju ove zemlje". Husein ef. Kavazović je potom poručio: " Prije svega smatram da svi trebamo djelovati u pravcu smirivanja ove situacije, zatim je jako važno da vlast otvori sa socijalnim grupama dijalog za konkretna rješenja. Mi naravno nismo još u potpunosti čuli, to je ono što možda malo u ovoj svojoj situaciji sve nas zbunjuje što su pravi zahtjevi. Naravno u Tuzli je sve počelo, počelo je radničkim protestima da tako kažemo, a onda se vidimo uključilo jako puno toga, jako puno drugih socijalnih grupa u sve ove proteste.

Očekujemo dakle da svi pokažemo odgovornost naspram stanja, naspram države. Danas uistinu što nije prihvatljivo jeste da su paljene institucije države, dakle zapaljeno je predsjedništvo. Ono nije kako kažu nije gorilo u ratu, danas je gorilo. Ja pozivam dakle sve one koji su na neki način učesnici ovoga i s jedne i s druge strane da pokažemo visoki stepen odgovornosti strpljenja, ali ovo što je i kardinal kazao, vrijeme je već da čujemo jedni druge, vrijeme je već da okrenemo lica jedni prema drugima, i vrijeme je da počnemo razgovarati jedni s drugima. Ova gluhoća koja je bila očito ovih godina, a bilo je gluhoće, više se ne može trpiti. Ali, ja molim dakle sve muslimane, molim sve vjernike, molim i katolike, i pravoslavne, sve one koji su vjernici, molim sve da pokažemo odgovornost prema domovini, prema zemlji i da naravno ne činimo ništa situaciju težom nego što ona jest".


Francisko Pavljuk
Foto: Federalna.ba