Vozači oprez: Izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa

03.12.2016

Kazna za pojas i razgovor na mobitelu do 300 KM. Za prekoračenje brzine i do 1000 KM

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrali su u drugom čitanju izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH kojim se propisuju oštrije sankcije u odnosu na važeći zakon.
Vozačka sposobnost
Izmjenama zakona bit će preciznije definirano kako će zdravstvene ustanove obavještavati policiju u slučaju da je netko od pacijenata nesposoban za vožnju. Ta odredba postojala je i u ranijem zakonu, ali nije se primjenjivala jer nije bilo jasno određeno tko točno i u kojim slučajevima obavještava nadležno tijelo o vozačkoj sposobnosti pacijenta koji se otpušta na kućno liječenje. Stručnjaci iz oblasti prometa kažu kako je novim zakonom predviđeno da se zdravstvena ustanova obaveže kako će obavještavati policiju u slučaju da se pacijent koji je privremeno ili trajno nesposoban za vožnju otpušta na kućno liječenje. Zatim bi nadležni MUP takvom pacijentu trebao oduzeti vozačku dozvolu sve do trenutka dok zdravstvena ustanova ne obavijesti MUP da je ta osoba izliječena, odnosno da je ponovno sposobna upravljati vozilom, što je uvjet za vraćanje vozačke dozvole. Ovakve izmjene pozdravljaju i stručnjaci za sigurnost prometa i liječnici jer, kako tvrde, za upravljačem su trenutačno brojni vozači koji nisu sposobni za vožnju. Navode kako se u praksi događalo da osoba vozi iako, recimo, boluje od neke psihičke bolesti. Izmjenama zakona želi se uspostaviti funkcionalan mehanizam, tako da će liječnik, ako ustvrdi da vozač boluje od neke bolesti zbog koje ne bi smio voziti, biti dužan o tome obavijestiti nadležnu policijsku postaju. Ova odredba posebno se odnosi na psihičke bolesnike koji mogu biti poprilično opasni za sigurnost prometa, zatim alkoholičare i one koji se liječe od narkomanije. Također, svaki suicidalan čovjek je opasan, kao i oni skloni depresiji koji često ulaze u drugi prometni trak.

.
Ostale kazne
Izmjenama se mijenjaju određeni izrazi, pooštravaju propisi i kaznena politika, a nadležni objašnjavaju - sve u cilju poboljšanja sigurnosti. Jedna od novina je da će vozači koji budu razgovarali mobitelom tijekom vožnje biti kažnjeni novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM. Ista kazna je i za nevezivanje sigurnosnog pojasa. Pooštrena je kaznena politika i s aspekta brzine kretanja. Za prekoračenje od 20 do 30 km/h kazna će iznositi od 100 do 300 KM, dok će za prekoračenje od 30 km/h kazna biti od 400 do 1000 KM. Ako na prednjem sjedalu budu vozili dijete mlađe od 12 godina, morat će platiti kaznu od 400 do 1000 KM. Četrdeset maraka vozači će platiti ako na mjestu suvozača budu vozili pijanu osobu.

 

Piše Večernji list BiH

loading...