OGROMNE KAZNE Policija će u jednoj županiji kažnjavati bacanje petardi

Petarde
Ilustracija

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Sarajevo od sutra, 20. prosinca do 15. siječnja 2024. godine, provodit će pojačane sigurnosne mjere i kontrole na području Županije Sarajevo, gdje se povodom nastupajućih blagdana očekuje veliki broj dolazaka domaćih i stranih turista.

Iz MUP-a ŽS podsjećaju građanke i građane, ali i sve goste, kako je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđena novčana kazna u iznosu od 300 do 900 KM za prekršaj protiv osobe koja na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa. Ako to rade djeca i maloljetnici, njihovi roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 400 do 1.200 KM.

Iz MUP-a ŽS upozoravaju kako je uslijed korištenja pirotehničkih sredstava moguće zadobiti teške opekotine, teško oštećenje sluha i vida, kao i ozljede prstiju i cijele šake, koje mogu rezultirati trajnim invaliditetom.

Uprava policije MUP-a ŽS apelira na sugrađane da ne koriste i da ne omogućavaju djeci i maloljetnicima korištenje pirotehničkih sredstava, te da svi iskažu odgovornost prema osjetljivim kategorijama i sugrađanima s različitim zdravstvenim problemima koje zvučni i svjetlosni efekti pirotehničkih sredstava posebno uznemiravaju.

Također, dokazane su i izuzetno štetne posljedice pirotehničkih sredstava na zdravlje i dobrobit životinja.

Uprava policije MUP-a ŽS će, kao i prethodnih godina, ostvariti suradnju sa Županijskom upravom za inspekcijske poslove u aktivnostima suzbijanja nelegalne distribucije i korištenja pirotehničkih sredstava na području Županije Sarajevo, priopćeno je iz MUP-a ŽS.