Vjekoslav Bevanda: Budimir se bori samo za sebe

...usvojeni, rekao je u intervjuu za današnji "Dnevni avaz" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Jasno se vidi njihovo opredjeljenje da nas podrže, ali i odlučnost lidera političkih stranaka i sva tri premijera u BiH da jednostavno krenemo ubrzano i ne dopustimo da stojimo zbog nekih destrukcija", kaže Bevanda.

Nada se da će proces formiranja vlasti biti dovršen što prije, jer ističe da bismo mogli ući u jednu situaciju, posebno kada je u pitanju Federalna vlada, da se jednostavno ne može funkcionirati.

"Koliko destrukcije mogu trajati, to ćemo vidjeti. Ukoliko svi budu odgovorni, stvari će se brzo završiti. To je sasvim jasno" kazao je Bevanda.

Naglasio je da bi bilo normalno da njegov zahtjev za smjenom dva ministra, koji je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja će biti održana 5. srpnja, bude podržan.

Ako je formirana parlamentarna većina, kaže, onda bi trebalo da prekompoziciju podrži i parlamentarna većina.

"Kada su u pitanju opstrukcije, one su uvijek kratkog daha. To nikada ništa dobro u konačnici ne donese. To je dio politike, a koliko je to pametno, neka građani ocijene", tvrdi Bevanda.

O najavama predsjednika FBiH Živka Budimira da je moguće da će raspustiti Federalni parlament i raspisati prijevremene izbore u FBiH kaže da je "sva ta lijepa priča Budimira očito borba za pozicije".

"To je čovjek koji je izabran od Doma naroda, u kojem ima jedan zastupnik iz njegove stranke. Mene više ništa ne čudi od te političke opcije", istakao je Bevanda.

Dodao je da je zagovornik da počnemo projektiranje Jadransko-jonske ceste koja dijelom prolazi kroz BiH, s tim da postoji interes zemalja sve do Grčke.

"Ako se budemo bavili ekonomijom, a ne sami sobom, mislim da imamo perspektivu. Došlo je vrijeme da se mora potaknuti privatni sektor. Svako zna da je administracija postala omča oko vrata državi, a da za realni, odnosno privatni sektor, nema novca", rekao je Bevanda nadajući se da se u tom smislu očekuje novi zamah od nove parlamentarne većine