Valentin Inzko posjetio Mostar

U svom prvom posjetu za mandata srpskoj pravoslavnoj zajednici u Mostaru Inzko je sa srpskim svećenicima razgovarao o problemima povratnika i problemima srpske zajednice u Mostaru kao i o povratku vladike u Mostar.

Govoreći o povratku vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija iz Trebinja u Mostar, koji bi se treba realizirati početkom sljedeće, iguman samostana u Žitomisliću Danilo Pavlović je rekao: „Njegov povratak je od nemjerljivog značaja ne samo za Mostar nego za čitavu Hercegovinu. Mostar je centar Hercegovine i povratak vladike imat će velikog odjeka za pravoslavnu zajednicu, ali i za ostale narode."

Visoki predstavnik u izjavi za Fenu rekao kako je povratak vladike jako značajan i da bi mogao biti i ohrabrenje ljudima za što brži povratak. „Mostar je uvijek bio grad u kome je bilo više kultura i više religija koje su uvijek zajedno živjele. Zato je jako važno da se takav život ponovno uspostavi što prije. Srpska pravoslavna crkva je jako važan dio tog suživota u Mostaru."- izjavio je Inzko.

Odgovarajući na pitanje novinara kome bi trebalo pripasti pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, visoki predstavnik je kazao:
„Još izučavam to pitanje, prema informacijama koje sam dobio do sada postoji dogovor iz 2002. Godine da se ukida rotacija svakih 8 mjeseci i da se uvodi nova rotacija svake 4 godine, ali o tim detaljima još trebam razgovarati s gospodinom Ashdownom za vrijeme čijeg mandata je postignut ovaj dogovor. Do sada smo imali 8 godina tu rotaciju, 4 godine je bio Bošnjak, 4 godine Srbin i sada bi na red trebao da dođe Hrvat."

Govoreći o mogućim postizbornim rješenjima Inzko je rekao kako bi stranke trebale brzo formirati vlast jer to od njih očekuju ljudi i da se koncentriraju na sadržaje kao što su brži ekonomski oporavak, socijalna pitanja i na jačanje pravne države.

Nakon posjeta srpskoj Sabornoj crkvi visoki predstavnik će se sastati s čelnicima stranaka s hrvatskim predznakom.

FENA