U Vitezu osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten

1/10

Vitez, BiH –  nakon dvije godine od pokretanja inicijative s ciljem osnivanja Udruge 'Prsten' u Bosni i Hercegovini održana...

... je Utemeljiteljska skupština na kojoj je osnovana Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten i izabrano njeno vodstvo. Ovim činom djelovanje Udruge UBH Prsten, koja u Hrvatskoj aktivno djeluje od 2005 godine, prošireno je i na teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila i pružila dodatna podrška Hrvatima u borbi za ravnopravnost, ostanak i opstanak na tom području.

'Pokretanje Udruge UBHH Prsten u Vitezu smatram logičnim slijedom našeg strateškog djelovanja i zato sam ponosan što ćemo, sada kada smo sazreli, kada imamo infrastrukturu, sadržaj i programe, okupljati Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz platformu Prstena nudeći programe slične onima u Hrvatskoj. Bude li posebnih specifičnosti koje mogu proizići iz potrebe prostora, a vjerojatno hoće, zasigurno da će udruga i to ispoštovati', naglasio je predsjednik UBH Prsten Mijo Marić.

Primarni cilj UBHH Prsten u Vitezu bit će povezivanje uspješnih gospodarstvenika i poduzetnika kako bi se potaknule nove investicije i ulaganja u gospodarstvo središnje Bosne pa i na drugim područjima gdje žive Hrvati u BiH. S osnivačke skupštine poručeno je kako će Udruga UBHH Prsten biti lišena političkih i stranačkih predznaka kako bi se izbjeglo zatvaranje u nacionalne okvire te da je ključna uloga Prstena uspostavljanje harmoničnog odnosa među svim Hrvatima u BiH. Sjedište novoosnovane Udruge biti će u gradu Vitezu, a na predsjedničko mjesto UBHH Prsten izabran je izvršni direktor Sveučilišta 'Vitez' u Vitezu, Zdenko Vukić.

„Povezujući sve Hrvate u Bosni i Hercegovini Prsten će, prepoznajući veličinu u jednostavnost, zajedničko podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, sličan sustav vrijednosti i načela, solidarnosti i spremnost na podršku, njegujući tradicije krajeva iz kojih dolazimo, humanitarno i karitativno djelovati, gospodarski povezivati i nastupati, ulagati u znanje i obrazovanje, podupirati razvoj pasivnih područja i tvrki s tih prostora, istaknuo je novoizabrani predsjednik UBHH Prsten Zdenko Vukić te dodao kako „Prsten nije i neće biti mjesto na kojem će se kreirati političke platforme, ali će činiti ono što je moguće kako bi se harmonija različitih političkih interesa u tolerantnom duhu svodila na traženje zajedničkih rješenja".

U novoosnovanoj udruzi UBHH Prsten vodit će se računa o teritorijalnoj, obrazovnoj, starosnoj i spolnoj pripadnosti i zastupljenosti dok će se Upravni odbor sastojati od čak 33 člana, a u kasnijoj fazi proširit će se na 52 člana. Pored predsjednika Zdenka Vukić iz Travnika, za dopredsjednike udruge UBHH Prsten izabrani su Veseli Čule iz Čitluka i Ante Domić iz Brčkog.

O Udruzi bosanskih Hrvata Prsten

Udruga bosanskih Hrvata Prsten vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada Prsten koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH.

13.06.2018 u 16:26