Tri pripadnika Granične policije BiH nose službene pištolje i pored psihičkih smetnji?

Ni direktor GP BiH Vinko Dumančić nije uspio da riješi taj problem pošto je Uprava za administraciju GP ignorirala njegovu preporuku i duševno oboljelim policajcima dozvolila nošenje pištolja, što poprima zabrinjavajuće razmjere, s obzirom na to što oružje duži i časnik kojem je još 2003. konstatirana paranoidna shizofrenija.

Ovom odlukom Uprava za administraciju oglušila se io stav Jedinice za zdravstvenu preventivu MUP-a RS, koja je 2008. spomenutim radnicima GP BiH izdala ljekarska uvjerenja u kojima se oni ocjenjuju nesposobnim za rad i zabranjuje im se nošenje službenog oružja.

Među tim radnicima je i jedna žena, na koju je sredinom 2008. pretpostavljenima pažnju skrenuo i direktor Vinko Dumančić.

U povjerljivom Dumančićev izvještaju, koji je u posjedu Pressa RS, detaljno se obrazlaže slučaj te radnice. U dopisu jednoj od terenskih ureda Dumančić navodi da spomenuta službenica na temelju psihotestiranja "nije zadovoljila potrebne uvjete za obavljanje poslova policijskog službenika".

- Od Ministarstva unutarnjih poslova RS - Jedinice za zdravstvenu preventivu dobili smo ljekarska uvjerenja za radnike (imena poznata redakciji Pressa RS), u kojima stoji da su nesposobni za poslove policajca - nadzor granice i kontrole prometa OSL sa SSS. Za navedenu radnicu smo nakon dostavljene fotokopije ljekarskog uvjerenja, priloženog prilikom zasnivanja radnog odnosa, dobili odgovor da ono zapravo nije izdano od službe medicine rada, već od ljekara opće prakse.

S obzirom na to što imenovana na liječničkom pregledu nije zadovoljila potrebne uvjete predlaže se dopunsko testiranje kod kliničkog psihologa. Do tada i za nju vrijedi isto ograničenje kao i za prethodne policijske službenike. To jest, potrebno je da imenovani obavljaju određene pomoćne poslove u matičnim postrojbama bez zaduženja službenog oružja - navodi se u Dumančićev izvještaju.

Iako je direktor GP-a, što se vidi iz dopisa, naložio podređenima da spomenute radnike podvrgnu detaljnom psihološkom testiranju, odlično obaviješteni izvori Press-a RS iz ove državne institucije tvrde da nijedan od duševno oboljelih policajaca još nije dostavio novo uvjerenje o zdravstvenom stanju.

Nadalje, sugovornici Press-a ističu da su spomenuti radnici još sredinom prošle godine ponovno zadužili službene pištolje, iako je, prema njihovim riječima, kod dvoje ustanovljen paranoidni poremećaj ličnosti, dok je kod trećeg dijagnosticiran manijakalno-depresivni sindrom!