Tko to pali naše zastave?

zastave
Paljenje zastava kao simbola naroda i država izaziva bijesne i nadasve opravdane reakcije onih čije su zastave zapaljene, a mediji to jedva dočekaju da dotatno podgriju ionako užarenu atmosferu.

SP u nogometnu idealna je prigoda za navijačka prepucavanja, i u svemu tome svoje mjesto su dobile zastave. U Mostaru i Livnu zapaljene su zastave BiH, a u Vitezu zastava Republike Hrvatske. Svaka paljevina je za osudu i nema nikakve veze sa civilizacijom u kojoj bi većina nas htjela živjeti.

Prestrašno je čitati komentare povodom tih događaja, a još je strašnije što ih pišu uglavnom maloljetnici. Ferderalni mediji su vijest o paljevini zastava u Mostaru i Livnu opisali kao napad na državu i teroristički čin, te su tražili hitno pronalaženje počinitelja i njihovo procesuiranje pred sudom.

S druge strane na paljevinu zastave Republike Hrvatske u Vitezu ostali su slijepi, gluhi i nijemi. Niti jedan relevantan federalni medij nije prenio vijest o toj paljevini u Vitezu, i nema niti jedne jedine osude tog čina.

Šutnja je ništa drugo nego znak odobravanja, i tu više niti jedan komentar nije potreban. Nema nama sreće dok se lažemo i živimo kao licemjeri. Lažemo se da volimo jedni druge, a u biti mržnja izbija iz svih pora našeg društva. U ovoj državi tolerancija je strani pojam, a onaj fildžan viška još živi samo u pjesmi Zabranjenog pušenja. Ovo SP u Brazilu još nam je jednom pokazalo koliko smo podijeljeni i koliko se zapravo ne volimo (mržnja je teška riječ).

Nama ne treba ništa nego da se prestanemo lagati. Zar je teško reći i priznati da nam je drag susjedov neuspjeh i da se to slavi na našim ulicama? Ovim nikako ne želimo generalizirati i trpati sve u isti koš, ali prevršena je svaka mjera u neobjektivnim izvješćima.

Možda će nakon ovoga progledati i građani Republike Hrvatske i tamošji lijevo orijentirani mediji koji danima šire laži o ljubavi između BiH i Hrvatske. Hrvatsku sem Hrvata iz BiH vole samo par stotina tisuća onih kojima su podijeljene putovnice i to kada sa njima idu u inozemstvo, za sve drugo tu su vatrometi kada Hrvatska izgubi od Turske, Brazila, Meksika...

Hrvati u BiH nemaju svojih medija sem nekoliko Internet portala i par radio postaja. Hrvati ne traže ništa u ovoj državi nego ravnopravnost. Objavljivanje vijesti o paljenju zastave u Vitezu nije izazivanje mržnje, to je samo traženje pravde. Objavili smo vijesti o paljenju zastava u Mostaru i Livnu, i svaka paljevinu treba javno osuditi bez obzira tko ju je počinio.

Za kraj još samo konstatacija da paljevine zastava nisu počele sa ovim Svjetskim prvenstvom. Žalosno je što objektivni federalni mediji jedna paljenja okarkeriziraju kao dječije nestašluke, a druge nazivaju terorizmom i državnim udarom. Da nije žalosno bilo bi smiješno...

PS. Molimo cijenjene čitatelje da ne komentiraju ovu priču. Ako se lažemo i ako se ne volimo, ne moramo se  vrijeđati. Suvišno je, a za svađe i komentare mržnje izaberite neki drugi medij.

HERCEGOVINA.info