Tko stoji na putu BiH prema Europi?

Dok su ostale države iz okruženja na putu ka EU, građani BiH izmrcvareni su od stalnih političkih prepucvanja i previranja, a rješenje za njihove nagomilane probleme još se nikako ne nadzire. Što je najgore u ovoj državi ne postoje institucije koje bi mogle provesti zakone, niti volju većine izraženu na izborima. Zakoni su na papiru jasni, kao i parlamentarna i skupštinska većina na svim nivoima, a da je BiH normalna država do problema koje imamo danas ne bi nikako ni došlo.

Piše: Petar Zrinski/hercegovina.info

Umjesto toga danas imamo (ili nemamo)Vladu FBiH koja nema potporu većine, ali zato ima potporu određenih međunarodnih krugova kojima je očito interes da se kaos u državi nastavi. Naslov ovog teksta je suvišan jer valjda je i posljednjem laiku jasno da najveću odgovornost za današnje stanje snosi stranka SDA skupa sa svojih nekoliko trabanata. Visoko pozicionirani dužnosnici te stranke ne mogu da se pomire sa činjenicom da moraju izaći iz vlasti, ne iz razloga što će biti oporba, već zbog činjenice da nakon toliko godina ostaju bez uprave nad državnim novcem.

Danas Tihić i Izetbegović papagajski ponavljaju priču o nadglašavanju, nacionalnom interesu i hvataju se za najmanju i najtanju slamčicu koja bi ih ostavila na vlasti bar koji dan duže. Ista ta gospoda ne tako davno su nametnuli Hrvatima Živka Budimira za Predsjednika FBiH, kao što su nametnuli ministare u Vladu FBiH iz stranaka koje imaju mizernu potporu Hrvata iz BiH.

Narod je na izborima rekao svoje. SDA nema ekskluzivitet kod Bošnjačkog naroda, kao što ga imaju dva HDZ-a kod Hrvatskog i tu nema nikakvih rasprava. Sukladno tome ukoliko žele prosperitet u BiH Tihić i Izetbegović se moraju povući u oporbu zajedno sa svojim satelitima do novih izbora, a to im jasno moraju poručiti iz međunarodne zajednice koja je uz njih nosi veliki dio odgovornosti za današnji politički kaos.

Poenta cijele ove priče leži i u činjenici da Hrvate ne interesira tko će od Bošnjaka biti u vlasti, niti su Hrvati pokušali (niti mogu) Bošnjacima nekoga nametnuti. Sa druge strane Bošnjačke političke elite (bez obzira na stranačku pripadnost) Hrvatima godinama nameću i instaliraju marginalce i svoje poslušnike uz pomoć kojih izvlače kapital iz hrvatskih resursa. Ukoliko se nastavi sa takvom praksom onda ova država nema nikakve šanse, pa čak ni na papirima koje crtaju raznorazni uhljubi koje je neko proglasio ekspertima, a u stvari su samo pijuni međunarodnih moćnika.

Da se to shvati tu bi priči bio kraj, kao i većini problema koje danas imamo u ovoj državi. Međunarodna zajednica se što hitnije i što odlučnije mora očitovati o kočničarima koji stoje na putu napretka ove države. Bošnjački mediji također moraju prihvatiti istinu i javno reći tko stoji na europskom putu BiH. 90% Hrvata iz BiH će od 01.07. biti u Europskoj uniji. Hoće li i svi ostali krenuti tim putem to ne ovisi o Tihiću ili Lagumdžiji nego o njima samima.